Viselec českého sochaře Černého vyvolal zděšení v Michiganu

Grand Rapids (Michigan, USA) - Velký poprask vyvolal mezi obyvateli města Grand Rapids v americkém státě Michigan domnělý sebevrah visící sedm pater nad ulicí. Přivolaní policisté a hasiči ale zjistili, že jde o skulpturu s názvem Viselec českého sochaře Davida Černého. Tu na svou střechu instalovala galerie Open Concept Gallery, která ji do Michiganu přivezla.

Socha, znázorňující psychoanalytika Sigmunda Freuda v životní velikosti visícího za jednu ruku na tyči, bude obyvatele Grand Rapids děsit do konce jara 2008. V létě visel Freud nějakou dobu v Chicagu, kde byla skulptura odhalena koncem června za účasti pražského primátora Pavla Béma. Doma je však Viselec nad Jilskou ulicí na pražském Starém Městě.

Pro Američany není Černý neznámým umělcem. Muzeum současného umění v San Diegu má ve sbírce jeden kus z jeho série Kits (Skládačky) a do konce srpna visel Freud, vystavený už dříve v Praze a v řadě evropských měst, ze střechy jednoho z chicagských mrakodrapů.

Koncem září byla ve městě Charlotte v Severní Karolíně slavnostně odhalena Černého fontána v podobě obrovské lidské hlavy. Jde zřejmě o první podobně rozsáhlé dílo současného českého tvůrce natrvalo umístěné na veřejném prostranství ve Spojených státech. Plastika z leštěného kovu, vysoká 7,5 metru a vážící 14 tun, skrývá důmyslný mechanismus, který umožňuje, že se jednotlivé její části nepravidelně otáčejí. Díky vodě, kterou hlava plive ze svých obřích úst, dmoucím se vlnám v bazénku i různým lomům světla, tak vzniká řada efektů. Vzhledem k materiálu a stále se proměňující podobě autor dílo pojmenoval Metalmorphosis.

Černý se proslavil mimo jiné už začátkem 90. let přebarvením sovětského tanku na pražském Smíchově na růžovo. Tři obrovská Mimina, původně instalovaná v Praze na žižkovském vysílači, jsou nyní natrvalo umístěná v belgickém Ostende. Kráčející Trabant má na své zahradě vystavené německé velvyslanectví v Praze, převrácený kůň se svatým Václavem visí v pražském paláci Lucerna a v Liberci mají od Černého autobusovou zastávku.

  • Obří hlava jako fontána ve městě Charlotte v Severní Karolíně autor: David Černý, zdroj: Archiv Davida Černého http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/12/1112.jpg
  • Umělec při otevírání mezinárodního studia pro výtvarníky Meet Factory autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/12/1111.jpg