Nešťastná láska, která může vést až k sebevraždě na divadelních prknech

Praha - Dostojevského inscenaci Něžná v režii Pavla Kheka uvádí pražské Malé Nosticovo divadlo. Drama o lásce a nenávisti ukazuje, kam až může vést neporozumění mezi partnery. Dostojevský napsal svou povídku poté, co uviděl v novinách titulek o smrti mladé švadleny, která ukončila svůj život

Režisér inscenace Pavel Khek přibližuje své pojetí: „Budeme se snažit představením dokázat, že láska může být i krutá. Samozřejmě u Dostojevského hranice mezi láskou a nenávistí je prakticky nulová.“

Drama o zoufalství, úzkosti a nedostatku slov s podtitulem Něžná hra o lásce ukazuje, jak těžké je říct, kdo je viník a kdo oběť vzájemného neporozumění.

„Při prvním čtení může člověk získat názor, že chlap utrápil “babu„, když si to přečtete podruhé, tak vám začne toho zastavárníka být trošku líto. A při dalším a dalším čtení přicházíte na vrstvy, které tam jsou skryté,“ zamýšlí se nad textem herec Adrian Jastraban.

Dostojevský napsal povídku Něžná poté, co v Rusku proběhlo několik sebevražd mladých žen. Jeho příběh nedává jasnou odpověď, ale ukazuje, jak banální omyly mohou vést až k té největší tragédii.

Malé Nosticovo divadlo- Něžná: Dramatizace: Matěj Samec, režie: Pavel Khek, scéna a kostýmy: Agnieszka Pátá, hrají: Nina Divíšková, Diana Šoltýsová, Adrian Jastraban.