Krajina Harolda Pintera se rozprostřela v Klicperově divadle

Hradec Králové – Montáž z díla klasika absurdního dramatu zavede diváky do nově zrekonstruovaných prostor studia Beseda, kde se bude hrát na všech možných místech. Základ montáže tvoří Pinterova aktovka Celou noc venku zachycující příběh mladého úředníka, který vyráží na flám napříč nočním velkoměstem, inscenace nabídne také některé skeče, komediální etudy či lyrickou poezii Harolda Pintera.

„Chtěli jsme ukázat inscenační možnosti nově zrekonstruovaného prostoru, které budou právě nejlépe patrné při práci na nepravidelném tvaru montáže. Kromě toho jde samozřejmě o poctu Haroldu Panterovi. Snažíme se během jednoho večera o průřez více než čtyřiceti lety jeho tvorby,“ uvedl režisér Ivo Krobot.

Ten považuje dílo Harolda Pintera za své osobní téma. „Fandím těm zvláštním typům vyděděnců, které společnost vyvrhuje na svůj okraj, zajímá mě osud jednotlivce na pozadí doby. O takových postavách píší všichni moji oblíbení autoři, Hrabal, Čechov i Pinter,“ dodal Krobot.

Inscenace Krajina Harolda Pintera v Klicperově divadle zahajuje nový cyklus nazvaný Nobel v Besedě. Tato dramaturgická řada má představit díla významných laureátů Nobelovy ceny za literaturu.

Harold Pinter se narodil 10. října 1930 v Londýně, od roku 1950 publikuje poezii. V roce 1957 napsal svou první hru Pokoj, celkem napsal tři desítky divadelních her a řadu kratších skečů, dále řadu filmových a televizních scénářů, rozhlasových her a poezie. V několika inscenacích svých her hrál, mnoho jich režíroval. V roce 2005 získal Nobelovu cenu za literaturu. Klicperovo divadlo letos uvedlo v premiéře například Mefista Klause Manna.

Vydáno pod