Rozmanité, delikátní a krásné čínské umění na Zbraslavi

Praha - Monumentální výstava představující sbírky zejména čínské figuralistiky začala na Zámku Zbraslav. Výstava se připravovala osm let a je poctou orientalistovi Luboru Hájkovi (1921-2000), zakladateli Sbírky orientálního umění Národní galerie. V březnu příštího roku na ni naváže výstava představující japonskou malbu.

„Blíží se olympijské hry a my víme, že představa o čínském umění je často vytvářena ve veřejnosti kýčovitými výzdobami čínských restaurací. Chceme ukázat, že klasická poloha vysokého umění v čínské oblasti je naprosto jinde, že jde o umění velmi rozmanité, delikátní a opravdu krásné,“ říká ředitelka Sbírky orientálního umění Helena Honcoopová a autorka expozice.

Výstava ukazující náboženské postavy buddhismu, zenovou malbu, portréty předků a rozmanité čínské a japonské legendární a historické postavy je reprízou výstavy, kterou v roce 1980 Lubor Hájek připravil pro brněnský Dům umění. Hájek tehdy vybral ze sbírky čítající 5731 památek malířství a grafiky Číny a Japonska to nejlepší a připravil monumentální výstavu včetně katalogu. Expozici rozdělil podle stylistických souvislostí do devíti kapitol, ve kterých ilustruje vývoj malířského ztvárnění figury ve dvou velkých kulturách východní Asie od začátku prvního milénia až po 20. století.

Výstava úspěšně proběhla, ale skvěle napsaný katalog, mířící k podstatě východního umění, nikdy nevyšel, protože na vydání rozsáhlého obrazového díla chyběly finance i dostatečně vyspělá reprodukční technika. Nyní se také katalog dočká vydání v původním autorském znění jako dobový dokument.

Vedle rozdílných námětů představuje expozice, jejíž první část potrvá do 24. února, také nejrůznější výtvarné techniky na papír nebo hedvábí - od jednoduchých tahů štětcem až po rozměrná ornamentální roucha a kolorované svitky malby s propracovanými detaily.

  • Významný český orientalista, zakladatel Sbírky orientálního umění Národní galerie autor: ČTK, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/15/1409.jpg
  • Z výstavy na Zámku Zbraslav, jejíž první část potrvá do 24. února 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/15/1406.jpg