Kino Ponrepo představí téměř neznámou indonéskou kinematografii

Praha - Průřez indonéskou filmovou tvorbou od 60. do 90. let nabídne Týden indonéského filmu, který dnes začíná v kině Ponrepo. Národní filmový archiv vybral pro první ročník přehlídky, která by měla pokračovat s užším zaměřením i v následujících letech, pět celovečerních hraných snímků.

Přes týden dlouhá přehlídka začne snímkem Matka, který v roce 1986 natočil Teguh Karya (1937-2001), považovaný za nejlepšího indonéského filmaře všech dob.

Filmová škola vznikla v Indonésii až po roce 1970, dnes v zemi každoročně vzniká kolem stovky filmů, točí se především filmy pro mládež. Animovanou tvorbou se zabývají studenti filmové školy, dokumentární tvorba je propojena s vládní propagandou a její kvalita je nízká. V indonéských kinech se vedle americké tvorby promítají i snímky z Indie, Hongkongu a Tchaj-wanu. Evropská tvorba se objevuje pouze občas ve specializovaných kinosálech. Populární byly v zemi například Menzelovy Ostře sledované vlaky (1966).

Do 11. prosince nabídne přehlídka dále snímky Láska v krajíci chleba (1991), Primadona Suci (1977), Bojovník (1960), a Plot z ostnatého drátu (1961). Všechny snímky budou uvedeny v původním znění s překladem, projekce