Šílenství inspirací Neúplného snu

Praha - Texty portugalského spisovatele Fernanda Pessoy, literárního objevu konce 20. století, inspirovaly inscenaci Neúplný sen. Herci David Prachař a Lucie Trmíková si za doprovodu bubeníka Pavla Fajta v prostoru ROXY/NoD pohrávali se spisovatelovým celoživotním mottem "Celý vesmír je vězeňská cela a býti vězněm nemá co dělat s velikostí kobky". Další provedení inscenace se chystají na příští rok.

Fernando Pessoa (1888-1935) vyrůstal v Jižní Africe, v 17 letech se vrátil do Lisabonu, kde strávil zbytek života. Od dětství psal básně, nejen v portugalštině, ale také v angličtině. Krátce vlastnil nakladatelství, poté pracoval jako překladatel pro obchodní firmy. Psal články o moderní literatuře, překládal anglickou literaturu, zajímal se o psychologii a okultismus, vytvářel horoskopy. Zemřel v chudobě a téměř neznámý, s jedinou vydanou portugalsky psanou sbírkou Mensagem (Poselství).

Po Pessoově smrti byla objevena truhla obsahující přes 27 tisíc textů, převážně rukou psaných na volných listech nebo útržcích papíru. Jako autoři byli kromě Pessoy uvedeny osoby různých jmen, přes sto fiktivních postav, které autor stvořil, tzv. heteronyma. Rukopisy jsou dnes majetkem lisabonské Národní knihovny a badatelé se neustále snaží dílo utřídit. Nejznámějším Pessoovým dílem je Kniha neklidu, poprvé 47 po autorově smrti vydaný soubor prozaických fragmentů, jakoby deníkových zápisů, plných neklidu a nejistoty, ve kterých hledá smysl existence.

Z Knihy neklidu a také autorova pojetí Fausta vychází nová inscenace Davida Prachaře a režiséra Jana Nebeského, která volně navazuje na projekt Hamlet part II z roku 1998, ve kterém se dvojice tvůrců pokoušela rozvíjet možnosti spojení improvizovaného textu s hudební rytmikou a pohybem.

Tvůrci se v inscenaci opět snaží maximálně propojit hudbu a český jazyk v jeden celek a také oslavit krásu českého jazyka - Fausta přebásnil do češtiny Josef Hiršal, který se spolupodílel i na překladu Knih neklidu 1 a 2. Autorem hudby je avantgardní hudebník Petr Fajt, který zároveň herce živě doprovází. Scéna je dílem výtvarníka Jiřího Beránka.