V Poděbradech probíhá výstava k filmu Fimfárum 2

Poděbrady - Milovníci loutkového filmu Fimfárum se mohou vydat do Poděbrad. V místním Polabském muzeu totiž začala výstava, která ukazuje, jak se jeho druhý díl natáčel. Snímek vznikl podle knihy, s komentářem Jana Wericha a získal řadu cen. Výstava v Polabském muzeu nahlíží pod pokličku toho, jak vzniká animovaný film. 4 pohádky spojené do snímku Fimfárum 2 natáčeli různí režiséři i výtvarníci. Než se z kresleného návrhu stane loutka, která ožije, dá to hodně práce.

Scénárista, režisér a výtvarník Jan Balej prozradil, že šest měsíců trvala příprava a šest měsíců realizace. Pohádka má pak 20 minut. Animátoři musí připravit různé obličeje, aby postava mohla střídat výrazy. „Režisér má o to lepší pozici, že loutky nemohou odmlouvat a musí ho absolutně poslouchat,“ objasnila, s trochou nadsázky, režisérka Vlasta Pospíšilová.

Práce na Fimfáru byla zvláštní, protože autoři se museli řídit hlasem Jana Wericha, který pohádky namluvil už před desetiletími. „Ten jeho krásný komentář jsme si pouštěli stále dokola a byl pro nás takovou vodící nití,“ dodal Jan Balej.

Na výstavě jsou vidět detaily, které v kině divák snadno přehlédne. Například to, co visí na obrazech v chaloupce tří sester nebo o jaká města se nejvíce zajímá Luciperova kancelář. Režisér Břetislav Pojar podotkl, že každý film je jiný, což přináší objevování něčeho nového a tím je pak celá práce zajímavější. Výstava v Polabském muzeu potrvá do 23. března.

Vydáno pod