Film Chyťte doktora nabízí tři verze jednoho příběhu

Praha - Aktuální téma, dva debuty, hlavní ženskou dvojroli a tři verze jednoho příběhu nabízí divákům nová česká komedie Chyťte doktora, která dnes vstupuje do kin. Jako svůj první celovečerní film ji natočil režisér a scenárista Martin Dolenský. Do hlavních rolí obsadil frontmana skupiny Chinaski Michala Malátného a herečku Tatianu Vilhelmovou.

Během jediného dne se musí gynekolog Michal Goldberg (Malátný) vypořádat se svou manželkou Janou (Vilhelmová), těhotnou milenkou Klárou (Vilhelmová) i s pracovními povinnostmi. Zápletku se Dolenský rozhodl ve filmu rozehrát hned ve třech různých variantách. V první se Goldberg vrací k ženě, ve druhé zůstává u milenky a ve třetí zkouší najít vlastní cestu. „Lákají mě nejednoznačné příběhy. I když tenhle je poměrně jednoduchý, přesto nemůžeme dojít k jasnému závěru,“ vysvětluje členění snímku Dolenský.

Tatiana Vilhelmová si ve filmu zahrála hned dvě hlavní role, Goldbergovu manželku i jeho milenku. „Ke konci natáčení už to byla taková podivná schizofrenie nejen pro mě, ale i pro celý štáb,“ řekla herečka. „Na natáčení nám od začátku chodily dvě různé holky, takže to složité bylo hlavně pro tu jednu Táňu uvnitř,“ potvrdil slova Tatiany Vilhelmové režisér.

Frotman Chinaski Michal Malátný si v celovečerním filmu zahrál poprvé. „Potřebovali jsme typ sympatického uličníka, takového věčného kluka, přitom aby byl věrohodný jako lékař, aby se líbil holkám a nebyl to hezoun z reklamy,“ vysvětlil svůj výběr režisér. Netajil se ani tím, že slavná jména obsadil do filmu především proto, „aby jednání o financování bylo o co opírat“.

Z tohoto důvodu se na plátně v dalších rolích objeví například Luděk Sobota, Iva Janžurová, Pavel Landovský, Vladimír Javorský, Zuzana Stivínová, Kryštof Hádek a sexuolog Petr Weiss, který si zahrál sám sebe. Malou roli si „střihnul“ i pražský primátor Pavel Bém. Ve filmu hraje taxikáře.

Do tří variant rozdělil děj už německý režisér Tom Tykwer ve filmu Lola běží o život. Dolenský se ale přirovnání brání. "Bylo mi naprosto jasné, že jakmile bude něco třikrát znovu, každý si na Lolu vzpomene. Jenže třikrát je něco v každé pohádce a manipulace filmovým časem nebyla ani u Loly nic nového," uvedl.

Vydáno pod