Známý i neznámý Josef Lada v Obecním domě

Praha - Výstavu díla známého a oblíbeného českého malíře Josefa Lady připravil pražský Obecní dům. Jak uvedli jeho vedoucí pracovníci, chtějí touto přehlídkou přispět k vánoční atmosféře Prahy a trochu s její pomocí vyrovnávat komerční rozměr, který svátkům dávají nákupní horečky. Chtějí, aby se líbila i dětem a babičkám, které s nimi přijdou. "Není to výstava badatelská, ale jubilejní," řekla kurátorka výstavy Pavla Pečinková.

Ladova výstava se koná v době 120. výročí jeho narození a 50. výročí úmrtí, která obě připadají na prosinec, a potrvá do 3. února. Výstava, která kriticky hodnotila Ladovo dílo, se konala před deseti lety na Pražském hradě, dodala kurátorka.

I v současné expozici se prý snažila neprezentovat Ladu jako popisného realistu, jenž si libuje v idylickém zobrazení života, ale jako příslušníka generace předválečné avantgardy, která v první dekádě 20. století hledala nové formy výtvarného vyjádření. I proto jsou v části výstavy díla Josefa Čapka, Jana Zrzavého či Jindřicha Štyrského, jež poskytují Ladovu dílu symbolickou konfrontaci. Nové výtvarné směry však Ladu nepřiměly k následování, osvojil si vlastní naivistický styl charakteristický výraznou linkou.

Expozice zahrnuje všechny oblasti Ladovy tvorby - volné malířské kompozice i humoristické kresby, karikatury a ilustrace, tvorbu pro děti, scénografické návrhy, plakáty a reklamní letáky. Objevem pro návštěvníky mohou podle Pečinkové být rané karikatury či sešity s kresbami z učňovských let, které ve svázané podobě byly dlouho i samotným autorem považovány za ztracené a teprve nedávno se objevily na aukci.

Nechybí ale známé motivy - vodníci, ponocní a vánoční koledníci, kocour Mikeš, kmotra liška, Švejk a další protagonisté Ladova imaginárního světa.

Ladova přehlídka je první, kterou Obecní dům pořádá jiným způsobem než dříve. S přechodem z příspěvkové organizace města na akciovou společnost zrušil své výstavní oddělení a výstavy bude dále pořádat s externími spolupracovníky. Ředitel společnosti Obecní dům Tomáš Vacek se domnívá, že takto ušetří.

Minulé výstavy podle něj byly prodělečné, jen každá pátá vrátila náklady. O tom, že krok učinit z instituce akciovou společnost a z domu multifunkční kulturní centrum byl správný, podle něj svědčí fakt, že oproti plánovanému zisku 8,8 milionů korun skončí letošek se ziskem 20 milionů.

Výstavní program Obecního domu má tradici sahající do 20. let, zejména v 90. letech byl ceněn odborníky za svou prezentaci umění české i světové výtvarné a fotografické avantgardy. Z programu na příští rok pořadatelé zmínili výstavu představující prvorepublikové módní salony či přehlídku grafika Zdeňka Zieglera.

Nejbližší výstavou pak má být přehlídka děl Adolfa Borna - divácky jistě atraktivní výstava se bude konat krátce poté, co měl oblíbený grafik a ilustrátor retrospektivu na Pražském hradě, jež navazovala na jeho výstavu na stejném místě jen pět let předtím.

  • Na výstavě v Obecním domě jsou vystaveny i Ladovy ilustrace autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1769.jpg
  • Na výstavě v Obecním domě jsou k vidění i ilustrace k dětským říkadlům. autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1780.jpg
  • Oblíbeným žánrem Josefa Lady byly i karikatury. autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1782.jpg
  • Ilustrační obrázek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1747.jpg