Pouť Vaška Vašáka pěti světadíly

Praha – 14. prosince byla pokřtěna kniha Vaška Vašáka Pouť za černým Kristem pěti světadíly, která vznikala dvanáct let, během nichž autor projel (jako hráč fotbalového mužstva osobností Amfora nebo jako novinář časopisu Xantypa) takřka třicet zemí světa. O sedmnácti z nich pak napsal a doplnil je fotografiemi, které dávají jeho zážitkům konkrétnější podobu. Poslední kapitolu knihy tvoří fotogalerie Amfory.

Při čtení knihy, která je napsaná většinou v humorném duchu, se má čtenář možnost přenést do exotických zemí (Kostarika, Chile, Paraguay, Brazílie, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko, Kambodža, Indonésie, Spojené arabské emiráty a Jihoafrická republika), ale i do obvyklejších lokalit (Anglie, Rusko, Malta, Thajsko, Tunisko a USA).

Vašek Vašák je svým srdcem dobrodruh, a proto má také dosti dobrodružné zážitky nebo si všímá neobvyklých jevů v té které zemi. Je tak možné se, kromě jiného, dočíst, proč nejsou na Želvím ostrově želvy, co se stane, když se procházíte kolem moskevského nádraží s fotoaparátem nebo proč kambodžský král hovoří plynnou češtinou.

Společným rysem rozmanitého koktejlu je autorův pozorovatelský talent, osobitý smysl pro humor či jemný nadhled. Tyto vlastnosti v knize podporují především drobné historky z putování po různých kontinentech.

Vašek Vašák se publicistice věnuje od roku 1991. Působil v časopisech Týdeník Televize, Ano, od roku 2001 je redaktorem časopisu Xantipa. Napsal knihy Jó to tenkrát…aneb Slavní čeští senioři, Z operety do operety aneb Co se tenkrát šuškalo, Jak nechytat lelky, Jak posnídat lelky a Nezapomenutelné příběhy. Kromě psaní je i uznávaným hudebníkem a v poslední době se věnuje komponování především hudby filmové a scénické.

Vydáno pod