Exotismy ve výtvarném umění XX. století v Čechách a na Moravě

Praha – Výstava v Českém muzeu výtvarných umění sleduje fenomén exotismů od přelomu 19. a 20. století přes období expresionismu a kubismu až po nástup postmoderny.

Expozice sleduje zálibu v cizokrajnosti, inspiraci exotikou, mytologií a tradičními lidovými kulturami ať už Dálného východu, blízkého Orientu, Afriky, Ruska nebo Austrálie a Oceánie.

Alena Potůčková, kurátorka výstavy, odkrývá její motivace: „Postmoderní umělci si exotiku velmi oblíbili a často se jí inspirovali, nás zajímalo rekonstruovat vývoj v rámci celého dvacátého století a najít nějaké podobné inspirace v dalších vývojových etapách.“

Expozice nabízí vedle obrazů, kreseb, grafik a soch i nejrůznější druhy užitého umění jako předměty ze skla a keramiky, šperky, ilustrované knihy a taky architektonické návrhy, stavby a na naše poměry exotické řešení interiérů.

„Umělci se vždy k takovýmto inspiracím vraceli v různých zlomových okamžicích vývoje dějin umění, když potřebovali oživit, inovovat vývoj umění, nebo když už se zdálo, že je nějakým způsobem vyprázdněné, obraceli se k zajímavým zdrojům,“ dodává Potůčková.

Výstava Exotismy ve výtvarném umění navazuje na projekt Folklorismy v českém výtvarném umění XX. století, který se v Praze uskutečnil před třemi lety. V Českém muzeu výtvarných umění v Husově ulici v Praze 1 bude expozice k vidění do 17. února 2008.