Ozvěny benátského Bienále ve Veletržním paláci

Praha – Původní projekt Kolekce – Série výtvarnice Ireny Jůzové, který vznikl pro Bienále v Benátkách, vychází z odlitků jejího vlastního těla. Svou svlečenou kůži navíc autorka zabalila jako zboží, které se na benátském Bienále nabízelo v luxusním butiku československého pavilonu. Výstava ve Veletržním paláci rekapituluje celý proces vzniku projektu, od prvních kreseb, samotného odlévání těla, nákresů butiku až po samotnou instalaci na Bienále v Benátkách.

„Je to projekt, který se mě hodně týká, jako ženy, mojí proměny, mé mysli. Vlastně vznikla z toho potřeba se odlít z kůže. Následně, když jsem měla kůže a různé jednotlivosti, jako ruce a nohy, mě napadlo, že je zabalím a budu je prezentovat jako zboží, tak jako umělec vlastně prezentuje svoje emoce a svoji citlivost svými díly na veřejnosti,“ přibližuje svůj projekt výtvarnice Irena Jůzová.

Dvaačtyřicetiletá výtvarnice, absolventka pražské Akademie, zvítězila se svou prací Kolekce - Série mezi dalšími dvaceti českými projekty. „Bezprostředně po otevření Bienále náš pavilon jmenovali mezi dalšími pavilony, francouzským, německým, britským a polským a hovořilo se o tom, že ženy v letošním roce dominují benátskému Bienále. Myslím, že v množství 77 zemí je to úspěch,“ dodává výtvarnice.

Podle českých kritiků ale Jůzová mezinárodní publikum příliš nezaujala. Podle některých byl její projekt na téma těla a identity příliš nadčasový, jiní zase tvrdí, že motiv svlečené kůže nebyl původní. Expozice ve Veletržním paláci potrvá do konce března příštího roku.