Praktický průvodce sexuální frustrací

Praha – Divadelní představení podle komiksového bestselleru rakouského psychiatra a humoristy Berharda Ludwiga je v těchto dnech k vidění v Praze. Představení se už devět let hraje v Německy mluvících zemích a na Islandu. Jeho první verze pro české diváky je zatím pouze v angličtině. V sále Baráčnické rychty komedií provází herec Gregory Fuller.

Praktický průvodce sexuální frustrací je kabaret s vědeckým základem. Lékař Bernard Ludwig se věnoval skupinovým seminářům na téma "sex více než dvacet let. Lidé se na jeho sezeních poučili a zároveň pobavili. Pak vznikl komiks a z něj divadelní představení.

Jediný herec inscenace Gregory Fuller podotýká: „Lidé o sexu rádi mluví. Je to pro ně zábava. Je to takové univerzální téma snad všude na světě. Tohle představení je něco mezi seminářem a kabaretem. Mezi záchvaty smíchu má každý dostatek prostoru, aby si uvědomil, že se ho některé věci týkají.“

Hra má svého průvodce, stejně jako původní komiks, a roli si zahraje i publikum. Zatím jen to, které rozumí anglicky. Do budoucna ale autoři plánují českou verzi. V Praze proběhne ještě pár představení, pak se hra přesune do Lotyšska a Spojených států.

Komiksoví hrdinové už ožili na filmovém plátně, barevné i černobílé postavy inspirovaly malíře a hudebníky. V českém divadle se komiks začíná objevovat čím dál více.

Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint k tomu říká: „To, že komiks může prostupovat do různých médií, do divadla, filmu, ale i hudby ukazuje, že má v sobě schopnost se transformovat a rychle reagovat na současné trendy.“

Například pražské Rokoko uvedlo hru Rychlé šípy, Minor zase adaptaci komiksu Putování Vlase a Brady.