Komiks má muzeum v Izraeli

Tel Aviv – Satiře, komedii a humoru je věnované nové Muzeum komiksu a politické satiry přímo v centru Izraele, v malém městečku Cholon, které leží jižně od Tel Avivu. Muzeum chce veřejnosti přiblížit izraelský a židovský humor.

Nejrůznější političtí vůdci, kresby kritizující jednání íránského prezidenta Mahmuda Ahmanídežáda v uplynulých letech a nedávné diskuse mezi izraelskými a palestinskými vůdci v Annapolis, to jsou hlavní témata karikatur, komiksů a groteskních kreseb v nově otevřeném izraelském muzeu.

Galit Ga´On, kurátorka Muzea komiksu a politické satiry říká: „Význam tohoto muzea, myslím tím především pro Izrael, je obrovský, protože Izrael je země, kde každý má potřebu se k něčemu vyjadřovat. Říká se, že kde jsou dva Židé, tam je alespoň sedm názorů.“

Muzeum má poskytnout zázemí izraelské komunitě karikaturistů a představit veřejnosti mnohostrannost a pestrost kreseb pocházejících z období od založení izraelského státu po současnost.

„Autor komiksů je v podstatě novinář, který neumí psát, ale jen kreslit a má nápady a potom se je snaží dát dohromady a udělat příběh v jednom obrazu, někdy úplně beze slov, někdy s krátkým monologem nebo krátkým dialogem, je to velmi jedinečný pohled na svět,“ dodává autor komiksů Michel Kichka.

Vedle stálé expozice šesti nejproslulejších izraelských karikaturistů dají dočasné výstavy v muzeu prostor i mladým a neznámým umělcům, kteří se také zúčastní každoroční soutěže Zlatá tužka o nejlepšího autora.