Čechomor pokřtil nové album a převzal za ně platinu

Praha - Členové kapely Čechomor převzali v sobotu večer na koncertě v pražském Divadle na Vinohradech platinové ocenění za své poslední album nazvané Sváteční Čechomor, které už více než měsíc vede tuzemský žebříček nejprodávanějších desek. Současně tuto nahrávku, kterou si koupilo už 30.000 fanoušků, pokřtili. Kmotrou byla vozíčkářka Lucie Faltusová a její asistenční pes Falco.

Koncert na Vinohradech se vzhledem k mimořádnému zájmu posluchačů konal hned třikrát. První začal vpodvečer, druhý na něj navázal a začátek třetího organizátoři ohlásili přesně na půlnoc. Přesto byl rovněž vyprodán. Skupina tak zakončila úspěšné vánoční turné, které zahájila 26. listopadu v Hradci Králové. Praha byla třináctým navštíveným městem této štace, která zahrnula celkem 17 koncertů pro zhruba 10.000 lidí.

„Děkujeme za hezkou desku i krásný koncert,“ řekl na dnešním večeru ředitel firmy Sony BMG Zbyněk Knobloch, když členům kapely předával platinovou desku.

Hosty koncertu byli slovenská „zlatá slavice“ Zuzana Smatanová, zpěvačka Eliška Ptáčková, sólista na didgeridooo Ondřej Smejkal, trumpetista Mirek Hloucal a kontrabasista Taras Voloshchuk. Koncert od 20:00 hodin mohli fanoušci sledovat prostřednictvím přímého přenosu na portálu iDNES.cz. Viděli, že je Čechomor k neutahání. Jeho členové hráli naplno, s chutí a elánem. Během rychlých písní několikrát roztleskali celé divadlo.

První tematické album skupiny představuje tradiční i méně známé vánoční koledy z Čech, Moravy, Slovenska a Polska v úpravách, které jsou pro ni typické. Obsahuje 15 skladeb a dvě bonusové písničky, které dnes večer zazněly v kombinaci se staršími skladbami. I na ty natěšené publikum živě reagovalo.

Podle Holase se členové kapely vánočně laděnému albu bránili řadu let, ale nakonec mu neunikli. Prostudovali písňové sbírky Františka Sušila, Františka Bartoše a Pavla Popelky, v nichž prý nalezli písně, které se těm nejznámějším klišé vymykají. „Takže bez zvonečků a obvyklé nálady. I proto jsme do toho šli,“ řekl Holas ČTK a dodal, že si méně známé koledy přepracovali k obrazu svému.

Turné Čechomoru bylo už tradičně spojeno s obecně prospěšnou společností Pomocné tlapky, která se zabývá výchovou a výcvikem asistenčních psů pro handicapované spoluobčany. Ředitelka Hana Pirnerová na dnešním večeru převzala šek na 130.000 korun, které se vybraly na koncertech prostřednictvím dárcovských SMS a prodejem propagačních předmětů. Členové Čechomoru k nim přidali dalších 20.000 korun. Když se dozvěděli, že sponzor „velký šek“ zdvojnásobí, učinili totéž a slíbili dalších 20.000 Kč. „Výcvik asistenčních psů je drahý. Trvá dva roky a přijde na 200.000 korun,“ řekla Pirnerová ČTK.

Letos Čechomor absolvoval i koncerty pod širou oblohou v prostředí českých hradů a zámků, hostoval v Belgii a v Anglii. Na jaře by se měli jeho členové vydat na Slovensko a s písní Józef, mój kochany, v níž zpívá i hostující Eliška Ptáčková, se chtějí zúčastnit soutěže Eurosong. Její klip právě v barrandovských ateliérech natočil režisér Juraj Šajmovič.

Příznivci Čechomoru si přijdou na své i při sledování komedie Dušana Kleina Svatba na bitevním poli, která se v kinech objeví od 10. ledna Zpěvák a houslista Karel Holas k ní totiž napsal hudbu a na nahrávce spolupracoval nejen s tímto tělesem, ale i s Kolegiem českých filharmoniků.