Příběhy domů poodhalí Česká televize

Brno – Nový dokumentární seriál o domech s pozoruhodnou historií a zvláštní atmosférou začne od ledna vysílat Česká televize. V přípravě jednotlivých dílů cyklu Příběhy domů se budou střídat studia v Brně, Praze i Ostravě a různí režiséři.

První dokument natočil Robert Sedláček, autor celovečerních Pravidel lži. Na obrazovku se dostane 2. ledna v podvečer, řekli představitelé brněnského studia, kde pilotní díl vzniknul.

Sedláček si vybral zchátralý areál zámku a bývalého kláštera v obci Pohled u Havlíčkova Brodu. „Více než 700 let byl v Pohledu nejmenší ženský klášter v zemi. Tak dlouho dokázaly řádové sestry udržet komunitu jen na základě snu, víry v něco, na co si nikdo nemůže sáhnout. To je pro mne silný příběh k zamyšlení,“ dodal režisér.

Klášter byl několikrát zpustošen a při josefínských reformách zrušen. Poté v objektu přebudovaném na zámek žila šlechta, po válce získala areál obec a sídlila v něm škola či kino. Na začátku letošního roku se zchátralý zámek objevil v nabídce realitní kanceláře. Podle Sedláčka lze v prázdných prostorách zámku stále cítit pohnutou historii a nalézt stopy dějin.

V dokumentu vystupují biskup, farář, starosta, historici a pamětníci. Podobně tomu bude i v dalších pokračováních seriálu. Vždy promluví lidé, kteří jsou s objektem spjati, žili v něm nebo se zajímali o jeho historii. Štáb filmařů zamíří například do pražského paláce Lucerna, na Librův grunt v Nedvězí nebo do renesančního domu v Pouzdřanech.