Diváci se v tomto roce dočkají více než třiceti českých filmů

Praha – V roce 2008 přijde do kin rekordních 32 českých filmů, což je nejvíce od roku 1993. Zásluhu na tom má i vláda, která Státnímu fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie dala pro uplynulý rok 100 milionů korun.

Dalších sto milionů korun vláda schválila v listopadu minulého roku, takže s penězi zatím fond nemůže hospodařit. Nově bude navíc přispívat i Česká televize, která bude měsíčně dávat z reklamy 12,5 milionu korun, a to až do vypnutí analogového vysílání. Návrh plánu na přerozdělení peněz je připraven již delší dobu. Radní fondu chtějí podporovat zejména filmové festivaly, protože ze státního rozpočtu nedostaly ani korunu.

Fond chce také spolu s filmaři už delší dobu prosadit zákon, který by měl celé financování změnit. Podle předsedy Rady Státního fondu Tomáše Baldýnského je v této chvíli návrh zákona ve fázi připomínkového řízení mezi ministerstvy a za pár týdnů by měl směřovat k projednávání ve vládě.

V příštím roce přijdou do kin dva velkofilmy – válečný Tobruk režiséra Václava Marhoula a koprodukční Bathory Juraje Jakubiska. Tento česko-slovensko-maďarský projekt, na němž se podílí i Česká televize, měl mít původně premiéru už letos v únoru. Díky postprodukčním problémům se však do kin nedostane dřív než v říjnu.

Tradiční české komedie budou letos zastupovat například snímky U mě dobrý, Láska za milion, Svatba na bitevním poli nebo Bobule. Pohádkám bude vévodit Nejkrásnější hádanka Zdeňka Trošky, Kozí příběh nebo Saxana – veletrh strašidel legendárního Václava Vorlíčka. Diváci se mohou těšit i na dramatické filmy. Filip Renč chystá na únor premiéru dlouho připravovaného projektu Na vlastní nebezpečí, v dubnu pak do kin přijdou Karamazovi Petra Zelenky a v srpnu Máj vizuálního mága F. A. Brabce.