Martina Janková zpívala v Rudolfinu

Praha - Jako Zuzanka a Cherubín v Mozartově opeře Figarova svatba okouzlila loni česká sopranistka curyšské a salcburské publikum. Zatímco ve světě sklízí úspěchy, její rodná země jako by na ni zapomněla. 7. ledna vystoupila na jediném koncertě v Rudolfinu s netradičním repertoárem dvou skladatelek Clary Schumannové a Fanny Mendelssohn-Henselové.

„Je to program, na kterém jsme společně s Gerardem Wissem už za mých studentských dob pracovali a udělali jsme s ním řadu koncertů,“ přibližuje svůj repertoár zpěvačka.

Martina Janková je známější ve světě než doma. Přitom patří k našim nejúspěšnějším operním interpretům. Její soprán zaznívá nejčastěji v Bachových, Händelových, Haydnových nebo Mozartových skladbách.

„Já jsem se vlastně už za studií orientovala na německou písňovou a vůbec oratorní a operní literaturu. Dnes se spolupráce rozjela velmi internacionálně, takže vlastně mám možnost vracet se domů jen jednou do roka,“ dodává Janková.

Počátkem 90. let se jako začínající zpěvačka mihla nejprve v Národním divadle a pak ve Státní opeře, krátce poté se její domovskou scénou stalo Švýcarsko, kde je sólistkou curyšské opery.

Koncert v Rudolfinu byl jediným letošním pro pražské publikum. Martina Janková ale už teď plánuje další dva mimopražské koncerty v říjnu - v Ostravě a Olomouci.

Vydáno pod