Inspirace černou barvou

Praha - Lamp Black je specifická černá olejová malba, která ve spojení se světlem a jeho odrazy a odlesky byla inspirací polského výtvarníka Rafaela Bujnowskiho k vytvoření série obrazů nejrůznějších tvarů a velikostí. Stejnojmenná výstava je nyní do 9. února k vidění v Galerii Jiří Švestka.lamp

„Chtěl jsem, aby se hlavní součástí výstavy staly odlesky této barvy, proto jsem s ní experimentoval tak dlouho, až vzniklo to, co je na výstavě k vidění,“ přibližuje svou motivaci Bujnowski.

Výtvarník nevypráví příběh, raději si hraje s technikou, tvarem a formou. Jak sám říká, jeho obrazy mají blízko ke kubismu. „Snažím se proniknout do nejrůznějších možných způsobů používání reflexní barvy, takže dělám jak figurativní, tak abstraktní malbu. Líbí se mi tato hra s estetickými možnostmi,“ dodává výtvarník.

Rafael Bujnowski dělá nejčastěji olej na plátně, rád ale propojuje tradiční techniky s digitální fotografií nebo filmem. Své práce začal vystavovat už v dobách studií architektury a později grafiky. Má za sebou mnoho kolektivních i samostatných výstav po celém světě.

Vydáno pod