Filmový plakát je svébytné umělecké dílo

Praha – Kino Lucerna vystavuje plakáty všech českých filmů minulého roku. Výstava připomíná loňskou produkci před vyhlašováním Českých lvů. Filmové ceny se budou rozdávat 1. března.

Mezi filmy, které letos svedou největší boj o Českého lva, jsou i Tajnosti Alice Nellis, Svěrákovy Vratné lahve nebo Medvídek Jana Hřebejka. Porota složená ze členů České filmové a televizní akademie vybere i nejlepší plakát.

Petr Vachler, ředitel České filmové a televizní akademie, k tomu dodává: „Film je de facto zajíc v pytli a můžete na něj upozornit dvěma způsoby - buď filmovou upoutávkou, nebo plakátem. Plakát musí něco vypovídat, je to svébytný umělecký výtvor, myslím si, že je dobré hodnotit dobré nápady.“

Soutěžit bude letos 18 filmů. Novinkou Českých lvů bude cena pro nejlepší dokument a také pokládání slavnostních dlaždic v pasáži Lucerna.

„Na dlaždicích nebudou otisky dlaní, prstů ani zubů, budou tam vyrytí čeští lvi v mosazi a zalití sklem, vždy s názvem snímku a jménem režiséra,“ upřesňuje Vachler.

Hned dva snímky má v soutěži režisér Jiří Vejdělek - filmy Roming a Václav. Mezi domácí snímky je zařazeno i úspěšné drama Edith Piaf, které vzniklo v koprodukci Francie, Velké Británie a Česka.