Poslední sbohem Věře Galatíkové

Praha - Smutečně vyzdobená historická budova Národního divadla v Praze byla dnes v poledne místem posledního rozloučení s herečkou Věrou Galatíkovou, která zemřela po marném boji s rakovinou 21. prosince ve věku 69 let.

Na přední členku činohry české první scény ve smutečních projevech vzpomněli například kolegové Jan Kačer, Táňa Fischerová a Ivan Řezáč. Živě zazpívali Petr a Hana Ulrychovi. Ze záznamu zazněla nahrávka z inscenace Višňového sadu, v níž Galatíková excelovala v Kačerově režii koncem 60. let na jevišti pražského Činoherního klubu.

Hlediště divadla se zaplnilo smutečními hosty už před polednem. V prvních řadách usedli členové rodiny v čele s manželem zesnulé, hercem Ladislavem Frejem, dcerou Kristýnou a synem Ladislavem, kteří herecké geny podědili. U katafalku s rakví byly věnce od premiéra Mirka Topolánka, ministerstva kultury, Herecké asociace, Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, kde Galatíková studovala, a pražské Divadelní fakulty, kde své znalosti předávala adeptům Thálie. Byly tu také květiny od scén, na kterých hrála: především pražského Národního divadla, Činoherního klubu, Švandova divadla a Městských divadel pražských.

„Přišli jsme se rozloučit s výbornou herečkou, milovanou ženou a s obdivuhodnou osobností. Odchod takového člověka je vždy vnímán jako předčasný,“ řekl v úvodu pietního aktu šéf činohry české první scény Michal Dočekal. Poukázal na úctyhodné dílo této umělkyně.

Také ostatní řečníci upozornili na pozoruhodnou a výjimečnou osobnost této charakterní herečky, která dávala sílu druhým na jevišti i v životě. Poukázali na její mimořádnou pedagogickou činnost na Divadelní fakultě a uvedli, že byla velkým a statečným člověkem, který své dary odevzdával bez kalkulu a zaváhání druhým.