Eurosong 2008 odstartoval

Praha – O účast v mezinárodním finále pěvecké soutěže Evropské vysílací unie (EBU) nazvané Eurovision Song Contest bude také letos bojovat deset českých kapel a interpretů.

Stejně jako loni nebude mezi účastníky domácího kola chybět skupina Gipsy.cz ani zpěváci Sámer Issa a jeho kolegyně L.B.P. Novinkou bude účast Čechomoru, jehož nová vánoční deska minulý měsíc vedla domácí žebříček nejprodávanějších alb. Pořádající Česká televize (ČT) dnes letošní účastníky soutěže v Praze představila novinářům.

České národní kolo soutěže se uskuteční 26. ledna na pražském Výstavišti a ČT jej odvysílá v přímém přenosu na programu ČT1. Řady účastníků doplní Dan Nekonečný, zpěvačky Iva Frühlingová a Tereza Kerndlová a kapely Le Monde, Toxique a Temperamento.

Vítěz, kterého vybere veřejnost prostřednictvím sms, jež je možno zasílat od 3. ledna, postoupí do mezinárodního semifinále, které se uskuteční na jaře v Bělehradě. Semifinálová kola pořadatelé naplánovali na 20. a 22. květen. ČT odvysílá jedno z nich, v němž vystoupí český zástupce. Celkový vítěz vzejde z finále, které se uskuteční 24. května.

Soutěže, která byla dříve známá pod názvem Velká cena Eurovize, se Česko poprvé zúčastnilo v loňském roce. Vítěz domácího kola Kabát se však až do finále neprobojoval.