Dobře rozehraná partie bude v Divadle ABC

Praha – Jan Vlasák, Petr Štěpánek a Jitka Smutná vytvoří hlavní role v komedii současného rakouského dramatika a kabaretiéra Stefana Vögela Dobře rozehraná partie. Režie textu o tom, jak žít sám a nezpustnout, se ujala Lída Engelová. Divadlo ABC uvede českou premiéru této inscenace 19. ledna.

Jan Vlasák v hlavní roli hraje nesnesitelného válečného veterána, který žije sám. Jediný, kdo smí jednou týdně do jeho zanedbaného bytu vstoupit na partii šachu, je jeho přítel Leonard (Petr Štěpánek), který s ním vždy prohraje. Jednoho dne však do jeho bytu vstoupí temperamentní Italka Rosalinda (Jitka Smutná), která má čtyři pásy v aikidu a od svých předchůdkyň se liší i jinak. Nakonec se stane dámou, o kterou se bude v této partii hrát.

„Scénograficky bude celá inscenace vytažena na forbínu - to abychom byli divákovi co nejblíže a skvělé dialogy zkušeného kabaretiéra nezapadly,“ podotkla k inscenaci režisérka Engelová.

Hra již byla úspěšně inscenována v patnácti divadlech v Evropě. Evropská kritika o jejím autorovi uvedla, že dokáže vhodně propojit zajímavou dramatickou linku, psychologii postav i vtip a dát hře přehledný řád. Označila ho za mistra v pointování dialogů, který nemá potřebu utíkat k laciným vtípkům.