Želvy mohou létat

Praha – První irácký snímek natočený po svržení Saddáma Husajna Želvy mohou létat přichází do českých kin. Film ukazuje krutý život kurdských dětí, které se v době spojenecké invaze v Iráku živí prodejem nasbíraných min v utečeneckém táboře na turecko-irácké hranici. Režisér snímku Bahman Ghobadi zvolil pro zobrazení hrůz každodenního života formu magického realismu.

Aladdin Sabih z Iráckého fóra v ČR v souvislosti s filmem říká: „Je zapotřebí víc takových filmů, protože otázka Kurdů v Iráku nebo vůbec ve světě není absolutně vyslyšena.“

Snímek iránského režiséra kurdského původu Bahmana Ghobadiho vznikl v roce 2004 a hned obletěl světové festivaly. Získal zvláštní ocenění na Berlinale i cenu za nejlepší film v San Sebastianu.

Jiří Šebesta, dramaturg kina Aero, dodává: „Film byl oceněn po celém světě. Vyvolal zájem samozřejmě také proto, že to byl první snímek natočený po válce v Iráku, takže si ho média všímala o to víc. Ovšem pokud by nebyl tak dobrý, určitě by zapadl. On však žije dodnes a vzbuzuje velmi pozitivní reakce. Díky tomu také režisér Ghobadi získal prostředky na další filmy o tomto regionu.“

V Česku film Želvy mohou létat uvádí putovní filmová přehlídka Projekt 100, jejíž letošní, čtrnáctý ročník začíná 10. ledna.