Před 100 lety zemřel autor prvního komiksu Wilhelm Busch

Praha - Německo si připomíná sté výročí od úmrtí Wilhelma Busche, legendárního autora vůbec prvního komiksu. Nesmírnou popularitu si získal především jeho komiks Max a Moritz o dvou zlobivých školácích.

Buschova cesta k tvorbě komiksu nebyla úplně snadná. Jeho otec z něj chtěl mít nástrojaře, ale po třech letech, které takřka protrpěl na průmyslové škole, se Busch definitivně vrhl na umění. Malířství studoval na prestižních akademiích v Düsseldorfu, Mnichově a Antverpách a během studií, která nebyla vždy snadná, uvažoval i o tom, že se přestěhuje do Brazílie a začne se živit jako včelař. Odvahu mu dodal až jeho objevitel, mnichovský nakladatel Kaspar Braun, který jej získal jako přispěvatele do svých satirických časopisů. Zde potom Busch začal vydávat své vtipné kreslené příběhy, které jsou považovány za komiksy našich pradědečků.

Jeho první komiksy vycházely z podoby tzv. žertovných pásů a vycházely v časopisech či knižně. Nesmírnou popularitu si v roce 1865 získala jeho komiksová série o Maxovi a Moritzovi, dvou nezbedných dětech, které svá dobrodružství prožívají s elánem těch nejhorších holomků dneška. Trápí zvířata, ničí věci, dělají naschvály učitelům. I přesto, že nejde o mravokárný příběh, dopadne zlobivé duo velmi špatně. Semele je totiž mlýnské kolo. Kniha vyšla pod názvem Vít a Véna i v českém překladu Otokara Fischera. Busch si ve svých komiksech zakládal na určité škodolibosti, čímž si také získal mnoho svých příznivců. Jeho příběhy jsou navíc dramatické, mají spád a jsou okořeněny vtipnými glosami.

Oslavy výročí Buschova úmrtí jsou v Německu opravdu velkolepé. Muzeum karikatury v Hannoveru připravilo dvě velké výstavy. První se zabývá málo známými Buschovými malbami, druhá naopak ukazuje osobnost malíře a literáta, který vedl dost podivínský a staromládenecký život. Bojoval proti náboženské upjatosti a rigidním společenským pravidlům, zároveň byl ale také dost velkorysý, kdy výnosy z komiksů Maxe a Moritze odkázal chudým lidem. Na pulty knihkupců také přichází nové Buschovy biografie a v obci Mechthausen se po celý dnešek čtou výtvarníkovy verše. Večer pak přijde na řadu i divadelní představení na motivy dobrodružství Maxe a Moritze.

Němci mají komiks v mimořádné v oblibě. V celé zemi hrají velkou roli satirické obrázky a politická satira. Komiks v současné době prorazil i do školství. Ministerstvo vnitra nedávno pro potřeby středních škol vydalo příběh o puberťákovi Andym, který má mládež naučit něco o náboženském fundamentalismu nebo rasové nesnášenlivosti.

Vydáno pod