Nádheru pražských věží ukáže nový cyklus ČT

Praha – Nový šestnáctidílný seriál ČT má název Praha, matka věží. Divák se v něm postupně podívá do téměř stovky věží. Cyklus se otevírá na Pražském hradě, kde průvodce pořadem Viktor Preiss vystoupá nejen do novogotických věží sv. Víta, ale kolem zvonu Zikmund i do lucerny jeho hlavní věže. Vyhlédne z věží basiliky sv. Jiří, Bílé i Černé věže. Nakonec se zastaví u nejmenší věže, Matyášova altánu, kterému se lidově říká "věž trubačů".

Natáčení trvalo tři červnové týdny loňského roku. Za tu dobu se podařilo navštívit 95 pražských věží, mnohdy za těžkých podmínek. Autor a režisér projektu Bedřich Ludvík se ve vlastním výběru soustředil na nejznámější a nejvýznamnější věže historického centra, jen okrajově zaznamenal např. vodárenské věže Prahy 2 nebo věž ČT na Kavčích horách.

V anotaci na program je čitelné zaujetí tvůrců: „Pražské věže. Les vztyčených káravých prstů. Zlaté spony mezi zemí a nebem. Žebříky po nichž se marně škrábeme vzhůru. Vždycky znovu a znovu nás ohromí. V představách jsou subtilní, ve skutečnosti pevné a robustní. Mámivě nás přitahují a my za nimi jdeme jako smyslů zbaveni. Už od klukovských let nás přitahují věže svým tajemstvím. Jsou nedobytné jako ženy. Přitom stačí mít jen trochu odvahy a vytrvalosti a snadno do nich vstoupíte a vystoupáte jimi až k nebesům. Teď přišel náš čas, čas pražských věží. Budeme do nich stoupat a opájet se pohledy z nich. Bylo na čase. Stojí tu po staletí bez povšimnutí. Přichází “doba věží„, ať prší či sněží, stoupejme do věží.“

První díl cyklu Praha, matka věží bude vysílán v neděli 13. ledna v 16:35 na ČT1.