Magická osmička v souvislostech

Praha – Kino Ořechovka připravuje festival Magických osm na konec ledna. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout snímky, které se již nepromítají, a to celovečerní i dokumentární, jejichž téma či příběh jsou spjaty s letopočtem končícím na osmičku.

„V českých dějinách zejména 20. století znamenala osmička důležitý milník. Rok 1918 podobně jako 1848 byl význačným pro formování politické kultury, roky 1938, 1948 a 1968 naopak její devastací. Osmička nechybí ani v letopočtu sametové revoluce,“ upozornila Pavla Kantnerová z agentury MVP.

Festival, připravený ve spolupráci s Městskou částí Praha 6, bude zahájen 25. ledna a potrvá až do 29. ledna. Vstup bude zdarma. „Nejstarším filmem bude Zborov Jana A. Holmana z roku 1938, nejtvrdší totalitu zastoupí Výstraha z roku 1953, kde je poprvé filmově zobrazen “vítězný únor„. Normalizaci bude věnována agitka Vojtěcha Trapla Tobě hrana zvonit nebude z roku 1975, který převedl na plátno svou vlastní divadelní hru,“ přiblížil program festivalu spolupracovník kina Ivo Slavík.

V programu nebudou chybět ani sestřihy dobových týdeníků. Projekce doplní úvody historiků, panelové diskuse a výstava ve foyeru kina, která představí dobový kreslený humor a plakáty. Na dvě dopoledne bude připraven komponovaný program určený žákům druhého stupně základních škol a středoškolákům.

Mezi hranými filmy zájemci naleznou také snímky citlivě reflektující české dějiny – Všichni dobří rodáci, Hvězda zvaná pelyněk a Žert. Dokumentární sekce nabídne také dokument Věry Chytilové Praha – neklidné srdce Evropy, střihový film Davida Holuba V srdci Evropy a Vachkův dokument Spřízněni volbou.