Filmy festivalu Eiga-sai spojuje hledání sebe sama

Praha - Založit v České republice tradici systematické prezentace nekomerční japonské filmové tvorby posledních let chce filmový festival Eiga-sai, jehož první ročník během týdne nabídne divákům v kině Lucerna šest japonských filmů z let 2000 - 2004. Součástí přehlídky bude také Japonský den v sobotu 12. ledna.

Festival byl dnes slavnostně zahájen, od 11. do 16. ledna je pro veřejnost připraven vždy od 18:30 jeden snímek. Na programu jsou filmy jak zkušených renomovaných režisérů, tak začínajících tvůrců, které v Japonsku v posledních letech vzbudily velký ohlas, ale do zahraniční komerční distribuce nepronikly.

Filmy vybrala japonská strana, podle organizátorů tvůrci všech snímků - jak těch vycházejících z tradice akčních filmů, tak meditativních děl - kladou důraz na symboliku a jejich hrdinové hledají sami sebe a své místo na světě.

Součástí doprovodného programu přehlídky bude 12. ledna „Japonský den v Lucerně“, při němž se návštěvníci budou moci mezi 13. a 18. hodinou v Mramorovém sále zblízka seznámit s japonskou kulturou. Program pro celou rodinu sestává z divadelního představení slavného loutkáře Noriyukiho Sawy, předvádění kimon, kaligrafie, ikebany a origamů i ochutnávek japonské kuchyně.

Filmy budou uváděny v japonském znění s českými a anglickými titulky, diváci si mohou zakoupit vstupenky na jednotlivé projekce i permanentku za zvýhodněnou cenu.