Táta Zille má výstavu v Berlíně

Berlín – Německo slaví 150 let od narození jednoho z nejpopulárnějších ilustrátorů a fotografů počátku 20. století Heinricha Zilleho. Berlínská Akademie umění mu uspořádala doposud největší výstavu.

Zilleho náměty byly ulice Berlína a jejich lidé kolem roku 1900, opilci, bezdomovci nebo ztroskotanci. Zille tvořil z vlastní zkušenosti, sám pocházel z ulice. Říkalo se mu „Heinrich štětec“ nebo také „Táta Zille“, působil jako ilustrátor, grafik i fotograf.

„Dívat se dnes na Zilleho práci neznamená udělat jen historickou výstavu, ale zamyslet se třeba nad bezdomovci, neplatiči, lidmi bez prostředků. Kde jsou dnes umělci, kteří by se zabývali takovými tématy?,“ komentuje výstavu Klaus Staeck, prezident Akademie umění V Berlíně.

Jeden z nejpopulárnějších berlínských kreslířů a karikaturistů se proslavil díky svému sarkastickému humoru a jako kritik sociálních poměrů v Německu. Vedle ilustrací působil také jako fotograf.

„Fotografie byly pro Zilleho druhem zachycených vzpomínek. On tak vlastně uchovával své zážitky. Přímost těchto fotek na mě působí s odstupem času jako velmi moderní a novátorská,“ doplňuje kurátor výstavy Matthias Flügge.

Kromě výroční výstavy v Akademii umění je menší, ale stálá výstava Zilleho děl k vidění po celý rok v jeho muzeu v Berlíně.