Jiří Menzel převzal zvláštní ocenění na festivalu v Seville

Sevilla (Španělsko)/Praha - Den České republiky na filmovém festivalu 100% Europeo ve španělské Seville vyvrcholil dnes večer předáním zvláštního ocenění čestnému hostu této přehlídky, režiséru Jiřímu Menzelovi. A protože Česká republika byla letos zvanou zemí, připomněl festival i další osobnost české kinematografie, předního tvůrce animovaných snímků Břetislava Pojara. Ten ale do Španělska nedorazil.

Sevillský festival byl zahájen 2. listopadu a v sekci Focus República Checa uvedl snímky Vratné lahve Jana Svěráka, Pravidla lži Roberta Sedláčka, Grandhotel Davida Ondříčka, …a bude hůř Petra Nikolaeva, Jedné noci v jednom městě Jana Baleje, Indián a sestřička Dana Wlodarzyka a Hezké chvilky bez záruky Věry Chytilové.

V programu se objevila tři starší díla Jiřího Menzela: Skřivánci na niti, Ostře sledované vlaky a Vesničko má středisková. V Seville byl uveden i jeho nejnovější film Obsluhoval jsem anglického krále. V mezinárodní porotě zasedla také umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová.

„Jsem rád. S překvapením jsem zjistil, že moje filmy, včetně těch starších, tu dobře znají - dělá mi to radost,“ komentoval Menzel cenu, kterou převzal. V Seville dnes přednášel studentům na univerzitě a měl tiskovou konferenci k „anglickému králi“, jehož projekce byla podle něj očekávána s velkým zájmem.

Přehlídka, na jejímž programu se podílelo České centrum v Madridu, nabídla i dva cykly animovaných filmů. Užily si tak i španělské děti, když zhlédly pásmo příběhů o Krtečkovi a také Pojarovy snímky. V dalším festivalovém klání, sekci Eurodoc, se utkaly i dva české dokumenty, a to Marcela Heleny Třeštíkové a Ztracená dovolená Lucie Králové.

„Jsme nadšení, že ředitel festivalu Manuel Gross souhlasil s naším návrhem, aby Česko bylo v tomto roce zvanou zemí. Tou jsme ještě na dalších třech filmových festivalech, ale ten sevillský je nejvýznamnější,“ komentovala českou účast ředitelka Českého centra v Madridu Adriana Krásová.

Projekt Českého centra s názvem Španělský podzim s českým filmem zahrnuje spolupráci s šesti festivaly, třemi národními filmotékami a pěti uměleckými a kulturním centry. Zahájen byl už 28. září na přehlídce Animadrid, kde bylo uvedeno na 130 českých animovaných snímků, mnohé za účasti Jiřího Barty či Aurela Klimta. Součástí projektu je i výstava československých filmových plakátů z let 1960 až 1989. Zahrnuje přes 80 děl známých českých výtvarníků, byla připravena v rámci filmového festivalu v Segovii a potrvá do konce roku.