Tranzitdisplay - nové zázemí pro současné umění

Praha - Praha má nové mezinárodní centrum pro současné umění. S cílem přivážet do Čech současné světové umění a také pomáhat českým umělcům prosadit se za hranicemi otevírá své prostory Tranzitdisplay v Praze 2.

„Zatím jsme fungovali jako produkce, která vydává knihy, organizuje přednášky na univerzitách, na Akademii nebo ve školách; teď chceme mít svoje zázemí pro současné umění,“ odkrývá důvod vzniku centra Tranzitdisplay jeho ředitel Vít Havránek.

Název galerie odkazuje na dvě galerie, Display a Tranzit, které jsou veřejnosti dobře známé. Galerie Display, která působila v Holešovicích, platila za ostře vyprofilovanou galerii sledující nejnovější trendy umění, Tranzit již pět let podporuje vybrané umělce, pořádá přednášky a vydává publikace.

Tranzitdisplay otevírá monografická výstava Mexičana Ericka Beltrána. Ten po diskusi s vědci, odborníky, mediálními analytiky a grafickými designéry vytvořil novinovou verzi subjektivní encyklopedie současného světa.

„Jsou to vlastně diagramy diagramů. Zní a vypadá to asi složitě, ale když se celé noviny rozloží přesně podle návodu, vznikne z nich velká encyklopedická stěna, která dává smysl. Některé části z novin jsou namalované na zdi výstavní síně,“ vysvětluje své dílo Erick Beltrán.

Vít Havránek dodává: „Přišlo nám to zajímavé hlavně proto, že se dílo vymyká našemu způsobu myšlení. Je to svým způsobem megalomanský projekt, který se snaží vytvořit novou encyklopedii současnosti jakoby v goethovském smyslu.“

Výstava Ericka Beltrána potrvá do 2. prosince.

Tranzitdisplay – Dittrichova 9/337, Praha 2, poskytne na 300 metrech čtverečních zázemí nejen pro výtvarné umění. Prostor dostanou i představení, projekce, přednášky a konference.