„Aváci a umprumáci“ na famácké půdě vyzývají ke spolupráci i konfrontaci (FAMU

Praha - Absolventský snímek režisérky Lucie Králové "Ztracená dovolená" dnes večer zahájí letošní přehlídku tvorby studentů pražské FAMU, letos nově také pražské VŠUP. Do neděle 11. listopadu se v Divadle Archa budou konat nejen klasické projekce mnoha desítek filmů, ale studenti se představí také výstavou videoartu, zvukovými cvičeními, interaktivními instalacemi a netradiční fotografickou výstavu. Chybět nebudou ani workshopy, přednášky a večerní hudební program. Podle organizátorů je letos poprvé přehlídka plně otevřena spolupráci mezi pražskými uměleckými školami. Propojenost filmového umění a profesí s ním spojených potvrdí účast studentů VŠUP na organizaci i koncepci.

Workshopy a přednášky budou zahrnovat například komentovaný blok nových analogových videoklipů, přednášku o filmových titulcích a plakátech či diskusi o současném českém videoartu. Zvláštní podobu bude mít fotografická soutěž - všechny snímky budou promítnuty na velké plátno.

Do soutěže se dostalo zhruba 61 filmů z celkových 95 přihlášených, budou uvedeny v 9 soutěžních blocích. Představeny budou kromě většiny krátkometrážních a menšího počtu středomentrážních i dva snímky celovečerní - vedle dokumentu Ztracená dovolená také absolventský hraný film Gyuly Nemese Mé jediné. V neděli večer přehlídku završí předání 14 cen. V porotě usednou Petr Král, Tereza Brdečková, Radim Hladík jr., David Jařab, Mária Procházková, Josef Valušiak a Ivan Vojnár.

Vždy večer se oba divadelní sály promění v hudební klub. Každý ze čtyř festivalových dnů bude hudebně i vizuálně odlišen, dostane se na kytary, alternativní hip hop, elektro i indie folk. Představí se kapela The Deerhunter a projekty Al Haca, Midi Lidi a Noel.

Vydáno pod