Kaplický představí svůj návrh knihovny zastupitelstvu

Praha - Architekt Jan Kaplický osobně představí 29. listopadu pražským zastupitelům svůj návrh nové budovy Národní knihovny. Dnes se na tom dohodli členové pracovního týmu Národní knihovna. I proto bylo podle Kaplického dnešní jednání úspěšné, osobně představit svou stavbu zastupitelům si přál již dlouho. "Knihovna na Letné bude. Možná, že bude o půl metru nižší nebo širší," vyjádřil po jednání Kaplický svůj optimismus.

Další člen týmu, primátor Pavel Bém po jednání uvedl, že problém, zda bude knihovna podle Kaplického na Letné stát, či ne, je podle něj příliš velký na to, aby ho bylo možné jej „bagatelizovat do otázky ano a ne, nebo ano, nebo ne právě teď, v této chvíli“. „Čili počkejme,“ řekl.

O tom, zda by měl autor návrh na zastupitelstvu osobně představit, se uskutečnila anketa a většina ze zastupitelů byla pro. Byli to právě pražští zastupitelé za ODS, kteří před několika týdny jako první veřejně vystoupili s tím, že se jim návrh budovy nelíbí.

V minulých dnech začaly pracovat expertní skupiny architektů, památkářů a právníků. „Jak architekti, tak památkáři požádali především o názor právníků, kteří se mají vyjádřit k průběhu architektonické soutěže, dalším možnostem využití jejích výsledků a jiným právním problémům,“ uvádí tisková zpráva. Pracovní tým se proto dnes dohodl, že skupina právníků představí svou práci členům zbývajících expertních skupin.

Další jednání pracovního týmu bude 28. listopadu od 15:00 opět v rezidenci primátora. Podle předběžných dohod by měl být „první zásadní výstup celého týmu“ do Vánoc.