Pereme se s Thálií

Praha – Již počtvrté proběhne v malostranském Divadle Na Prádle nesoutěžní přehlídka vybraných divadelních souborů pražských gymnázií. Studentský festival pořádá vysočanské soukromé Gymnázium J. Seiferta, v realizaci akce mu pomáhá Divadlo Na Prádle a Městská část Prahy 9. Inspirativní setkání divadelníků se uskuteční 23. – 25. listopadu.

Organizátoři přehlídky Dana Benešová-Trčková a Pavel Pavlousek, kteří byli hosty pořadu Před půlnocí, hovořili nejen o festivalu, jeho přípravě a poslání, ale i o výuce estetické výchovy nebo autorského psaní na středních školách.

Program přehlídky je rozdělen tematicky podle dnů. Pátek patří činohře, zpracování divadelní klasiky shakespearovského tématu. Během pátečního a sobotního dne proběhnou také neformální setkání souborů se členy diskusního klubu ve zkušebně divadla. Činohra pokračuje i v sobotu, kdy jsou pro diváky připraveny tzv. kratší tvary; studenti předvedou jak autorská představení, tak převzaté hry, například Vyšetřování ztráty třídní knihy z repertoáru Divadla Járy Cimrmana.

Nedělní hudební matiné uvede školní kapela RAZDVATŘIČTYŘI ze Seifertova gymnázia. Trio MAKABARA z Deylovy konzervatoře společně s Autorským seminářem Dany Benešové-Trčkové prolne hudbu s texty v komorním pořadu Sukýnky trojí. Atmosféru jazzové kavárny podpoří OKTET z Gymnázia J. Heyrovského.

Přehlídka Pereme se s Thálií končí večerním představením muzikálu Tam nahoře, jehož autory jsou kantoři Gymnázia J. Seiferta.