Dostojevského „čistá duše“ opět na divadelních prknech

Praha – Dejvické divadlo v Praze má novou premiéru, ruskou klasiku, Idiota. Předlohu od Fjodora Michajloviče Dostojevského nově připravil režisér Miroslav Krobot. Do hlavní role knížete Myškina obsadil Pavla Šimčíka.

Podle inscenátorů původní románová představa čistého člověka, ve kterém se všichni vidí, by už dneska nefungovala, proto ji trochu změnili. V „Dejvicích“ je to tedy o tom, jak si zachovat svoji tvář a svoje vidění světa i v těžké životní situaci.

Režisér Miroslav Krobot k současné inscenaci říká: „Chtěl bych, aby tam bylo více humoru, aby se lidé na Dostojevském i smáli, i když ten jeho humor je spíš nenápadný a velice uštěpačný, což platí především pro Idiota, ale je to také jeden z důvodů proč jsme ho vybrali.“

Idiot není prvním představením, podle Dostojovského, které v „Dejvicích“ uvádějí, už devátou sezónu s úspěchem hrají Bratry Karamazovy. Idiot je první premiérou, kterou divadlo v této sezóně připravilo. Z kmenových herců v ní hrají například Pavel Šimčík, Klára Melíšková, Martin Myšička a Lenka Krobotová.

Představitel knížete Myškina, Pavel Šimčík se svěřuje:„Já ruskou klasiku zbožňuji, je v ní spousta podnětů k inspiraci, odhaluje, jak se člověk chová v těch nestrastiplnějších situacích života.“

Dostojevského Idiot patří mezi často uváděná představení z ruské klasiky. Například inscenace, kterou připravilo brněnské divadlo Husa na provázku v roce 2004, v režii Vladimíra Morávka patřila k divadelním událostem sezóny.