Útulek komediantů zahájil Petěrburgskou divadelní sezonu v Praze

Praha - Vernisáž fotografií nazvaných Kartinky (Obrázky) Viktora Kronbauera a jeho ruského kolegy Vladimira Postnova zahájila v pražské Galerii Portheimka festival Petěrburgská divadelní sezona. Prvním z divadelních inscenací bylo psychologické drama amerického autora Tennesseeho Williamse Tramvaj do stanice Touha v provedení divadla Útulek komediantů.

Do 9. listopadu představí přehlídka na jevišti Švandova divadla pět inscenací čtyř petrohradských souborů. Členové souboru Útulek komediantů uvedou ještě hru Williama Gibsona Dva na houpačce. Inscenace získala nejvyšší petrohradské divadelní ocenění Zlatá sufita.

Divadlo Útulek komediantů vzniklo v roce 1987 jako intimní studiová scéna, která v atmosféře politických změn „perestrojky“ získala oblibu mezi diváky i herci. Během deseti let připravila šest desítek inscenací. Od roku 1999 tuto scénu bez stálého souboru spravuje město. Ročně tu vzniká pět nových projektů.

„Inscenace vybírala česká strana. I když si dovedu představit, že v hledišti se objeví hodně ruských občanů žijících v Praze, chtěl bych vidět i české publikum, zejména mladé. I proto budou všechna představení simultánně tlumočena,“ uvedl ředitel a umělecký šéf divadla Viktor Minkov. V tom, že jeho kolektiv nemá stálé členy, spatřuje výhodu.

„Můžeme si vybrat vlastně ty nejlepší z celého Petrohradu, které platíme už za zkoušky, nejenom za představení,“ řekl Minkov na setkání s novináři. Podle něj se v repertoáru objevují především závažná témata. „Když už nastudujeme komedii, chci, aby o ní diváci přemýšleli ještě dva dny poté,“ dodal.

Mezi dalšími petrohradskými kolektivy hostujícími v Praze je Velké loutkové divadlo, které přivezlo scénickou kompozici vytvořenou na motivy Gogolovy fantasmagorické povídky Vij, vyhraněně mladý soubor Nevelkého činoherního divadla s inscenací Čechovova Ivanova, která se v jeho pojetí láme z tragédie do komedie a mění v krutou frašku, a Divadlo Věry Komissarževské. To představí Moliérova Dona Juana v nastudování bulharského režiséra Alexandra Morfova.

Inscenace, které se ve Švandově divadle představí, byly vesměs oceněny na ruských jevištích. Festival, jehož zahájení se zúčastnila gubernátorka Petrohradu Valentina Matvijenková, připravují organizátoři už přes rok. Celkem se ho účastní 125 umělců. Na přelomu března a dubna na něj má navázat Pražská divadelní sezona v Petrohradě. Podle šéfa smíchovské scény Daniela Hrbka se o účasti pražských divadel jedná jak s ruskými partnery, tak s hlavním městem Praha.

Matvijenkovou přijal pražský primátor Pavel Bém. Společně zahájili konferenci o zahraničněobchodní, investiční a vědeckotechnické spolupráci mezi Petrohradem a Českou republikou.