Zlaté glóby pro válečné Pokání a hororový muzikál Sweeney Todd

Los Angeles - Zlatý globus pro nejlepší dramatický snímek loňské filmové sezony ve Spojených státech získala britská romance z období druhé světové války Pokání. Nejlepším muzikálem nebo komedií byla vyhlášena filmová podoba broadwayského hudebního hororu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. Z animovaných filmů získal Zlatý glóbus příběh o krysím kuchaři Ratatouille.

Vyhlášení vítězů jubilejního 65. ročníku Zlatých glóbů, které uděluje hollywoodská Asociace zahraničních novinářů, se v noci na dnešek uskutečnilo bez obvyklého ceremoniálu pouze oznámením pro tisk živě přenášeným televizní sítí NBC. Tradiční show v sále hotelu Beverly Hilton v Los Angeles byla zrušena kvůli bojkotu herců, kteří se postavili na stranu déle než dva měsíce stávkujících hollywoodských scenáristů dožadujících se většího podílu na zisku z internetové distribuce filmů a seriálů. Žádný z tvůrců tak ocenění osobně nepřevzal.

Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatickém snímku připadl Britu Danielu Day-Lewisovi za postavu texaského ropného magnáta ve snímku Až na krev. Stejnou cenu v ženské kategorii dostala původem britská herečka Julie Christieová za ztvárnění stárnoucí ženy postižené Alzheimerovou chorobou v kanadském dramatu Daleko od ní.

V hudební a komediální kategorii byl Zlatý globus za nejlepší herecký výkon v hlavní roli udělen Johnnymu Deppovi za titulní postavu vraždícího mstitele v muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. Pro Deppa je to první Zlatý glóbus v jeho dosavadní kariéře. Z hereček toto ocenění porota přisoudila Francouzce Marion Cotillardové za postavu zpěvačky Edith Piaf ve stejnojmenném životopisném filmu.

Ocenění za vedlejší role byla udělena španělskému herci Javieru Bardemovi za výkon v dramatu s drogovou zápletkou z americko-mexické hranice Tahle země není pro starý a Australance Cate Blanchettové, která porotu zaujala ve snímku o životě hudební legendy Bobu Dylanovi I'm Not There.

Nejlepším neanglicky mluveným filmem se stalo francouzsko-americké drama Skafandr a motýl o muži paralyzovaném mozkovou mrtvicí. Jeho režisér Julian Schnabel také překvapivě získal Zlatý glóbus za nejlepší režii. Za favorita v této kategorii byli považování bratři Ethan a Joel Coenovi se snímkem Tahle země není pro starý, jejichž film ale získal cenu za nejlepší scénář.

Ocenění za celoživotní přínos světové kinematografii udělilo letos sdružení zahraničních novinářů režiséru a producentovi Stevenu Spielbergovi. Kvůli zrušenému ceremoniálu si ale musí slavný tvůrce na převzetí ceny počkat do příštího roku.

Zlaté glóby byly uděleny i ve více než deseti televizních kategoriích. Jako nejlepší seriály byly oceněny Mad Man z produkce ACM a Extras společnosti HBO.

Jako favorit vstupoval do letošní soutěže o Zlaté globy se sedmi nominacemi snímek Pokání podle románu Iana McEwana. Vedle hlavní ceny si ale odnesl už jen globus za nejlepší hudbu. Žádný z filmů nezískal více než dvě ocenění, včetně snímku s často zmiňovanými oscarovými nadějemi Tahle země není pro starý. Výsledky Zlatých glóbů tak potvrzují názory, že letošní sezona filmových cen patří k nejvyrovnanějším za uplynulé roky.

Zlaté glóby v podobě zeměkoule omotané filmovým pásem jsou považované za předzvěst filmových Oscarů, které bude americká filmová akademie rozdávat 24. února. Ovšem i nad oscarovým večerem se vznáší otazník, zda ho kvůli stávce scenáristů nepostihne podobný osud jako Zlaté glóby. Nominace na Oscary budou oznámené 22. ledna.

Vydáno pod