Soubor DOT 504 zkoumá v nových choreografiích moc a smrt

Praha - Druhou premiéru budou mít dnes večer v divadle Ponec dvě nové choreografie tanečního souboru DOT 504. Námětem choreografie Proposition autorky Lenky Vágnerové je vliv moci na skupinu i jednotlivce, inscenace ExitOfUs od Tomáše Volkmera se zabývá koncem života člověka.

Název souboru odvodila jeho umělecká šéfka Lenka Ottová od čísla dotace, kterou skupině udělil pražský magistrát. V září 2006 tak vznikl první plně profesionální soubor současného tance v ČR, který navázal na činnost tělesa Domino Dance Company. Soubor klade důraz nejen na technickou úroveň tanečníků, ale také na expresivní a fyzickou stránku současného tance. Spolupracuje s externími choreografy a pedagogy z České republiky i ze zahraničí, častým místem jeho představení je pražské divadlo Ponec, jediné divadlo v ČR specializované svou scénou i zázemím na současný tanec.

Choreografie Proposition vychází z knihy Eliase Canettiho Masa a moc, jejím hlavním námětem je vliv moci v jejích různých podobách na skupinu i jednotlivce. Čtyři lidé, kteří jsou spolu v uzavřeném prostoru, postupně mění své chování v důsledku nevyhnutelné vzájemné interakce. Po prvotním dojmu zdánlivě harmonického soužití rapidně klesá schopnost vzájemné tolerance a dochází k silné touze uchopit alespoň na malou chvíli moc a velet svému okolí.

Záměrem choreografky bylo znázornit, jak křehká hranice dělí toleranci od lhostejnosti a násilí a jak rychle se někdy pozice mocného může změnit v pozici odsouzeného a zavrženého. V inscenaci tančí členové DOT 504 Andrea Lamešová, Lenka Vágnerová, Pavel Mašek a Vojtěch Fülep.

Představení ExitOfUs zkoumá možnosti syntézy tance a animace těla a loutky (tanečníci nemanipulují s celými loutkami, ale jenom s jejich částmi, které doplňují jejich reálná těla) a jeho tématem je smrt člověka. „Smrt je nevyhnutelná situace, která může vést k otázkám po smyslu života, po víře, po duši. Toto jsou jen základní teze vycházející z literatury zabývající se danou tematikou, které nás přivedly, kromě osobních zážitků smrti blízkých lidí a blízkosti smrti, k myšlence zvolit si smrt jako téma inscenace,“ říká k představení režisér Tomáš Volkmer.

Choreografii představení vytvořil tanečník a autor vlastních tanečních projektů Jaro Viňarský, vítěz Ceny Sazky za objev v tanci. Tančí v něm spolu s členem souboru DOT 504 Petrem Opavským.

Tomáš Volkmer stál u zrodu divadelní skupiny Mehedaha, která se stala významnou součástí alternativní scény na přelomu 80. a 90. let. Vedl ateliér Divadla loutek v Ostravě, od roku 1990 navrhl více než 100 scénických výprav pro loutková, činoherní a taneční divadla v ČR, Polsku a na Slovensku.