Milence jako největšího paroháče odhalují v Divadle Palace

Praha – Premiéru hry Eugena Labiche Nejšťastnější ze tří připravuje na 22. ledna pražské Divadlo Palace, které sídlí v někdejším kině Jalta na Václavském náměstí.

Historie této inscenace režiséra Vladimíra Strniska je však starší, už v roce 1999 ji nastudoval v pražském Činoherním klubu. Hrála se jen dva měsíce. Po odchodu části souboru do Švandova divadla ji herci, tehdy se Simonou Stašovou v hlavní ženské roli, uváděli dva roky mimo Prahu. Nyní ji obnovili a hlavní ženskou roli ztvárnila Simona Postlerová.

„V inscenaci se vedle ní objeví Ivan Řezáč, další role alternují například Kamil Halbich a Jan Hájek, Michal Dlouhý s Tomášem Pavelkou, Martin Sitta s Janem Bidlasem a Kateřina Hrachovcová s Veronikou Pospíšilovou,“ řekl na tiskové konferenci umělecký ředitel divadla Alexej Pyško a dodal, že několik repríz se už uskutečnilo na zájezdech.

Labichova fraška je o tom, že největším paroháčem v manželství je milenec. V této komedii o nevěře nejplodnějšímu francouzskému autorovi 19. století (některé prameny uvádějí až 220 her) nestačil jen klasický trojúhelník. Přidal nejen minulého nápadníka, ale i další manželský pár.

„Byla to příjemná práce a zcela zákonitě nám přišlo líto, že se už v tomto složení nesetkáváme. A tak vznikla myšlenka na obnovení tohoto projektu,“ řekl Řezáč.

Pyškova agentura AP-prosper uvádí v Divadle Palace, které má od loňského podzimu bezbariérový vstup, zhruba desítku představení měsíčně. Další novinkou bude ještě do konce sezony konverzační komedie Dohazovač, ve které se v režii Petra Hrušky objeví například Evelyna Steimarová, Kateřina Brožová a Aleš Procházka. „V plánech máme od jara komorní večery se zajímavými hosty, které si budu zvát já a Valerie Zawadská,“ dodal Pyško, podle něhož by měl další inscenaci nastudovat režisér Juraj Herz.