Institut Cervantes nabídne filmy i výstavy

Praha - Ve znamení filmů a výstav bude první čtvrtletí v pražském Institutu Cervantes. Španělská a latinskoamerická filmová tvorba se české veřejnosti představí v několika projektech včetně jedné sekce mezinárodního festivalu v San Sebastianu, uvádějící rozdělané snímky usilujících o finanční podporu na dokončení.

"Zahájení filmového cyklu nazvaného Cine en costrucción se uskuteční 17. ledna za přítomnosti Luise Árreguiho, scenáristy ekvádorského snímku Fuera de juego," uvedla zástupkyně institutu Michaela Černá. Projekce se uskuteční v kinosále institutu v ulici Na Rybníčku v Praze 2.

Další událostí příznivců hispánské kultury bude třetí ročník festivalu španělských filmů, který od konce února představí několik španělských produkcí včetně výběru snímků vyznamenaných za nejlepší režii cenou Goya.

"Ve dnech 26. února až 1. března promítneme v pražském Světozoru a v brněnském kině Art celkem 12 filmů. Budou mezi nimi snímek Davida Trueby Vítej doma a dílo Carlose Iglesiase Jeden frank čtrnáct peset, oba z roku 2006," řekla Černá ČTK. Institut se zúčastní i přehlídky Febiofest, kde podpoří projekce španělských a latinskoamerických filmů.

"Letos budeme pokračovat i v představovaní toho nejnovějšího na poli výtvarném. Po úspěšné výstavě mezinárodně uznávaného fotografa Chemy Madoze představíme další fotografickou výstavu nazvanou Flamenco, krajina duše. Zčásti je výsledkem cesty fotografa Gillese Larraína na začátku 80. let do Andalusie, zčásti pak dílem, které realizoval během studentských let v New Yorku," uvedla Černá. Výstava bude otevřena od 5. do 28. února a doprovodí ji akce spojené s flamenkem.

Další expozice představí výběr plakátů z období španělské občanské války z let 1936 až 1939 ze sbírky Nadace Pabla Iglesiase. Sbírka obsahuje více než 2000 děl - od 5. března do koncem dubna jich bude v Praze představena téměř stovka.

Institut Cervantes byl v Praze otevřen v září 2005. Jeho cílem je propagovat španělštinu, kterou hovoří přibližně 400 milionů lidí, a také španělskou kulturu a kulturu španělsky hovořících zemí. Zájemci zde mohou číst španělský tisk, navštěvovat výstavy hispánského umění a projekce filmů. Obdobné instituty působí od začátku 90. let v 56 městech 37 zemí.

Vydáno pod