Královna Esther z Terezína

Praha – Pamětníci, kteří jako děti v terezínském ghettu hráli za války divadlo, vzpomínají ve filmovém dokumentu Jaroslava Hovorky na hru Esther. Jejich silné výpovědi inspirovaly studenty brněnské konzervatoře k novému nastudování této hry.

Biblická hra o židovské královně, která svou statečností zachránila židovský národ před vyhlazením, se měla hrát v hudebním provedení už před válkou v divadle E. F. Buriana. Premiéry se ale ironií osudu dočkala až v Terezíně.

Jaroslav Hovorka, scénárista a režisér ke hře dodává: „Hra je z 18. století, je česká. Ačkoli vznikla v době temného Rakouska, není tam jediná zmínka o antisemitismu.“ Do Terezína ji přinesli umělci, kteří s Burianem spolupracovali.

V dokumentu mluví lidé, kteří ve hře tehdy hráli. Jako např. Hana Pravdová, která hrála titulní roli. Vzpomíná, že dvě hodiny, po které hru hráli, byly skoro jako lék, protože mohli alespoň na tu chvíli zapomenout, že jsou zajatci.

Naproti tomu Jan Fischer, který se po válce věnoval divadlu jako režisér, říká, že nastudovat divadlo v podmínkách terezínského ghetta bylo fyzicky velmi náročné, protože se tomu mohli věnovat až večer po těžké práci.

Ve filmu se výpovědi prolínají s ukázkami z nového nastudování hry. To vzniklo po šedesáti letech právě díky pamětníkům.

Esther nebyla jediná hra, kterou se podařilo v ghettu zrealizovat. V souvislosti s divadlem v Terezíně se také často vzpomíná na Gogolovu Ženitbu, Broučky od Karafiáta nebo na dětskou operu Hanse Krásy Brundibára.

ČT bude vysílat Esther ve čtvrtek 17. ledna na druhém programu od 20:00