Michael Clayton, drama o korupci a intrikách

Praha - Do českých kin přichází americký snímek režiséra Tonyho Gilroye s názvem Michael Clayton. Hlavní roli ztvárnil George Clooney. Hraje vyjednavače v jedné z největších právnických firem v New Yorku.

Michael Clayton má ve firmě na starosti tu nejšpinavější práci. Řeší záležitosti od krádeží v samoobsluze, nedorozumění s novináři až po kauzy s nepoctivými politiky. Několikrát se už spálil a v práci je nespokojený. Rozvod a dluhy ho ale drží připoutaného k firmě.

Mezitím u jiné společnosti závisí kariéra jedné advokátky na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou proti nim Claytonova firma zdánlivě vede do úspěšného konce. Clayton čelí největší výzvě své kariéry i života. George Clooney se dramatu o intrikách a korupci ujal i jako výkonný producent. Za hlavní roli byl nominován na Zlatý glóbus.

Ve filmu se představí také Tom Wilkinson, Tilda Swintonová a Sydney Pollack. Pro režiséra Tonyho Gilroye je Michael Clayton režijním debutem. Před natáčením dělal důkladný průzkum u newyorských právnických firem. V minulosti psal scénáře k filmům Ďáblův advokát nebo Agent bez minulosti.