Projekt ČT Osudové osmičky připomene zlomové okamžiky našich dějin

Praha - Česká televize bude během celého roku v rámci projektu Osudové osmičky připomínat zlomové okamžiky českých dějin. Smutná i veselá, známá i neznámá osmičková výročí připomenou na programech ČT desítky inscenací, hraných filmů nebo dokumentů. Celkem bude na toto téma odvysíláno více než 120 pořadů.

V připravovaných pořadech si divák zopakuje dějiny z doby Karla IV., třicetileté války nebo národního obrození, stejně jako zavzpomíná na dobu nedávnou. Například hledáčkem kameramanů tehdejší Československé televize uvidí Pražské jaro nebo očima dnešních publicistů zjistí, jak československá kontrarozvědka ukrývala v lesích Dubčeka před Sovětskou armádou. Osudové osmičky ovládnou i zpravodajství. Připraveny jsou nejen tradiční historické pořady, ale i analýzy historiků a politologů.

„Budeme se zabývat všemi žánry, vybírat z archivů a pak máme téměř 50 nových dokumentů nebo i dokumenty, které byly dlouho v trezoru,“ upřesňuje vedoucí celého projektu Alena Millerová. Generální ředitel Jiří Janeček k tomu dodává, že osudovými osmičkami chce ČT ukázat, že „osudovost není jen v tragédiích, válkách a jiných negativech, ale i v pozitivech, například v založení kulturních institucí“. Připomenuto tak bude mimo jiné založení Univerzity Karlovy, Karlštejna či pražského Nového Města v roce 1348 nebo položení základního kamene Národního divadla v roce 1868.

Diváci v rámci Osudových osmiček uvidí 48 premiér dokumentů, 22 repríz a dalších 11 publicistických a dokumentárních cyklů. Z filmů to bude například snímek Nesnesitelná lehkost bytí amerického režiséra Philipa Kaufmana, ze seriálů pak třetí řada Zdivočelé země. Opomenut nebude ani sport nebo kultura. Dokumenty o výročí Národního divadla nebo úspěchu na Expu v Bruselu vystřídají obrázky Sokolského sletu nebo seriál o osmičkových olympiádách, který uzavře úspěšná naganská.

Česká televize na osmičkovém projektu spolupracuje kromě jiných institucí také s časopisem Dějiny a současnost, Českým rozhlasem 1 - Radiožurnálem a s Ústavem pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.