Clam-Gallasův palác a Johann Bernhard Fischer von Erlach – výstava

Praha - Výstava v pražském Clam-Gallasově paláci přibližuje rodovou historii stavebníků a majitelů paláce, čtyři generace hrabat Gallasů, Clam-Gallasů a především osobnost a dílo vídeňského architekta Johanna Bernharda Fischera z Erlachu v Česku vůbec poprvé. Vedle významného vídeňského architekta se expozice věnuje i historii této pražské barokní pamamátky. Přibližuje jak architekturu, uměleckou výzdobu, tak i společenský život v rezidenci.

Autor výstavy Martin Krummholz upozorňuje: „Je tady prezentován i významný objev originálních kreseb a návrhů tohoto světově uznávaného architekta, které vytvořil pro Clam–Gallasův palác. K objevení kreseb došlo poměrně nedávno.“

Výstava ukazuje více než 300 exponátů z Česka i ze zahraničí a představuje kulturu a život v paláci na přelomu 18. a 19. století, například tehdejší hudbu nebo oblíbené palácové divadlo. Většina exponátů nebyla dosud nikde vystavena.

„Výstava by měla docenit význam Gallasova paláce, který je spolu s Valdštejnským palácem jednou z nejvýznamnějších palácových architektur Prahy a vlastně svou kvalitou a původní výzdobou se řadí mezi nevýznamnější palácové architektury Evropy vůbec,“ dodává Krummholz.

Clam-Gallasův palác nechal postavit vídeňským dvorním architektem Johannem Bernhardem Fischerem z Erlachu v první čtvrtině 18. století hrabě Jan Václav Gallas. Na jeho výzdobě se podíleli další významní umělci, například sochař Matyáš Bernhard Braun, štukatér Santino Bussi nebo malíř Carlo Innocenzo Carlone.