Začal festival Sundance, kvůli stávce scénáristů o něj mají zájem nákupčí filmů

New York - V Park City v americkém státě Utah začal sedmadvacátý ročník největšího světového festivalu nezávislého filmu Sundance. Jeho zakladatel Rober Redford za mimořádného zájmu televizních společností současně uvedl otevírací film letošního ročníku - britský snímek V Bruggách.

Zájem médií je logický - Sundance ještě nezažil tolik nákupčích. Přijeli zástupci velkých amerických i světových distributorů. Hollywoodská stávka scénáristů je totiž vystrašila. Pokud bude pokračovat, kina by neměla co hrát. Studia se tedy začala zajímat i o nezávislé filmy. I v nich se totiž objevují velké hvězdy, které mají potenciál přitáhnout diváky. Studiím nahrává i záměr pořadatelů, kteří letos na festivalu uvedou více filmů lehčích žánrů.

„Na jedné straně mám obavy, kam až ta stávka může vést. Na druhé straně jsem samozřejmě rád, snad si ti velcí všimnou, kolik zajímavých filmů vzniká i mimo jejich dosavadní záběr,“ komentuje zájem nákupčích Robert Redford.

Jedna z hollywoodských hvězd se objeví i v úvodním filmu Sundance V Bruggách, celovečerní prvotině britského dramatika Martina McDonaugha. Jednu z hlavních rolí v komorní černé komedii hraje irský herec Colin Farrell.

Park City v následujících dnech navštíví například Tom Hanks, Bruce Willis, Ben Kingsley, Robert De Niro, John Malkovich nebo Sarrah Jessica Parkerová. „Chci věřit, že letos díky síle těchto hvězd uvidíme v kinech více nezávislých filmů,“ uvedl programový šéf Sundance John Cooper.

Sundance uvede během deseti dnů 122 celovečerních dramatických a dokumentárních snímků, které reprezentují kinematografii 25 zemí. Při slavnostním závěru 26. ledna budou vyhlášeni vítězové mezinárodní soutěže a laureáti cen pro dokumentární a hrané filmy autorů ze Spojených států.

Vznik festivalu Sundance inicioval v roce 1981 Robert Redford s cílem vybudovat most mezi hollywoodskými studii a nezávislou kinematografií. Poměrně nenápadná přehlídka, jejímž cílem bylo především objevování nových talentů, se změnila v jeden z nejvýznamnějších amerických festivalů.