Výstava Fascinace světlem poutá pozornost od prvního dne

Praha – Výstava Fascinace světlem, která začala 1. listopadu a do Prahy na Týden vědy a techniky připutovala přes Berlín, Paříž, Athény, Bordeaux, Brusel a Amsterodam, láká studenty už od prvního dne, kdy je přístupná veřejnosti. Objednalo se jich už téměř 2000, řekla Veronika Kratochvílová z tiskového oddělení Akademie věd ČR. Nejde o běžnou výstavu; je plná experimentů, modelů a světelných her.

„Je to výstava, která ukazuje nejmodernější trendy, jak může být využito světlo,“ uvedl ředitel Akademie věd ČR Václav Pačes. Návštěvníci si mohou vyzkoušet, jak se světlo vyrábí, přenáší, láme, ohýbá či rozptyluje a jak se jeho vlastností využívá. Výstava proto vyžaduje asistenci odborných pracovníků. Dnes dopoledne se konal zvláštní program pro učitele. V příštích dnech budou následovat přednášky o nových světelných zdrojích, úsporách energie a o přenosu světla optickými vlákny.

Návštěvy vědeckých pracovišť se naopak rozbíhají jen zvolna. Ústav systémové biologie a ekologie, který otevřel své brány veřejnosti dnes, navštívila skupina 30 studentů střední školy pro životní prostředí z Veselí nad Lužnicí. „Jezdí k nám pravidelně každý rok,“ řekl ČTK Pavel Cudlín, který měl den otevřených dveří na starosti. Jednotlivci nepřišli, posteskl si.

Ještě hůř dopadl Geologický ústav, kam přišel jen jeden návštěvník. „Čekali jsme to,“ řekl ČTK tamější organizátor Radek Mikuláš. Poznamenal, že stejně jako loni očekávají geologové mnohem větší zájem zejména koncem příštího týdne, kdy bude mít pro veřejnost otevřeno nejvíce akademických pracovišť. Geologický ústav bude přístupný ještě tento pátek a také prvních pět dní příštího týdne.

Vědecká pracoviště Akademie věd ČR nebo vysokých škol, výstavy či přednášky mohou zájemci navštěvovat od 1. do 11. listopadu během Týdne vědy a techniky v pěti městech - Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci a Ostravě. Společnost ČEZ nabízí prohlídky sedmi elektráren včetně jaderných v Temelíně a Dukovanech.

„Světlo používáme v nejrůznějších oblastech čím dál více, stává se jedním z nejdůležitějších nástrojů nových technologií, medicíny i komunikace,“ dodal hlavní organizátor projektu Wolfgang Sandner.

Vydáno pod