Scény z manželského života tančí sarabandu

Praha – Hra pomalejšího tempa, ale zato velmi vášnivá, podobně jako stejnojmenný tanec, tak popisují představení inscenátoři Bergmanovy Sarabandy v Divadle Na Zábradlí. Sarabanda měla světovou premiéru prvního prosince 2003 ve švédské televizi a zároveň vyšla – jako filmová povídka – knižně. Autorská práva na divadelní uvedení uvolnil Ingmar Bergman až těsně před svou smrtí.

Divadlo Na Zábradlí tuto hru uvádí v české premiéře. V hlavních rolích hry o napjatých vztazích v rodině a strachu ze smrti v osamění se představí Zdena Hadrbolcová a Miloslav Mejzlík.

Sarabanda je volné pokračování hry Scény z manželského života. Johan a Marianne se schází po třiceti letech, a to jako už staří lidé. Během doby, kdy se nestýkali, jejich životy prošli další manželé a manželky, milenci a milenky. Děti už dospěly a vydaly se vlastní cestou. Pouto, které je ale kdysi táhlo k sobě, pořád trvá. Neřeší jen sami sebe, ale také trable syna z předchozího manželství a jeho vztah s dcerou.

Ivana Slámová, dramaturgyně hry, o ní říká: „Je to rodinné drama. Po třiceti letech vchází do složitého trojúhelníku dědy, syna a vnučky druhá Johanova žena a stává se dalším účastníkem jejich snahy komunikovat.“

Marianne hraje Zdena Hadrbolcová, která svou postavu popisuje: „Zpočátku vypadá, že se jí toho tolik nedotkne, je taková srovnaná. Je to advokátka, ale najednou to na ní všechno dopadá.“

Sarabanda patří mezi dramata, která Bergman napsal na konci svého tvůrčího období, v režii Jiřího Pokorného je třetí premiérou Divadla Na Zábradlí v sezóně 2007/2008. Kromě členů souboru DNZ Zdeny Hadrbolcové, Gabriely Pyšné a Miloslava Mejzlíka nastudoval tuto inscenaci i hostující David Prachař.

Premiéra 24. ledna 2008. 1. repríza 30. ledna 2008 v 19,00 hod. Další reprízy 7., 15. a 27. února v 19,00 hod.