Už popáté se udělovala architektonická Cena Petra Parléře

Praha - Ocenění získaly dvě pražské architektky za návrh obnovy náměstí ve Světlé nad Sázavou. Malé české obce a vsi nemají peníze na vrcholné architekty, Cena Petra Parléře jim může pomoci se zaplacením potřebných studií a návrhů. Letos vítězství putuje do Prahy, jásat ale může i Světlá nad Sázavou. Město obdrží zdarma studii možné obnovy náměstí Trčků z Lípy.

Proč se rozhodly právě pro toto město, upřesňuje architektka Simona Fišerová: „Ve Světlé je velkým problémem hlavně doprava, protože hlavní tah jde přes náměstí.“ Její kolegyně Adéla Středová dodává: „Snažily jsme se silnici obklopit stromy. Je obehnána z jedné strany alejí, tím bychom chtěly zklidnit ono prostředí. Ale hlavně jsme se snažily vymýtit parkování z náměstí.“

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 93 architektů s rekordním počtem 40 návrhů. O Cenu Petra Parléře nakonec bojovalo kromě Světlé i dalších 9 měst. Mezi nimi třeba Kraslice, Děčín nebo Tišnov.

„Letos vyhrály střídmost a architektonický takt, rozhodující nebyla schopnost nadchnout gestem, ale cit pro míru,“ konstatuje Jaroslav Wertig, předseda Hodnotitelské rady 5. ročníku Ceny Petra Parléře.
Naprostá většina přijatých architektonických studií, ať již oceněných nebo neoceněných, bude předána městům zdarma k dalšímu využití. Jestli podle nich budou rekonstruovat, pak záleží na jejich vlastním rozhodnutí.