Třináctiletá herečka získala nominaci na Oscara

Los Angeles - Hlavní hereckou hvězdou úspěšného britského dramatu Pokání není krásná Keira Knightleyová či mužný James McAvoy, nýbrž neznámá třináctiletá Irka Saoirse Ronanová. Do centra pozornosti se dostala v úterý poté, co ji americká Akademie filmových umění a věd nominovala na Oscara za herecký výkon ve vedlejší roli.

Vedle Ronanové nebude o zlatou sošku bojovat žádný jiný herec ani herečka z Pokání, všímají si dnes s překvapením britské zpravodajské servery. Snímek Pokání, který podle románu britského spisovatele Iana McEwana natočil režisér Joe Wright, vstupuje do klání o Oscara se sedmi nominacemi a aspiruje na vítězství i v kategorii nejlepší film.

Ronanová hraje ve filmu nezralou a naivní teenagerku, která kvůli své bujné představivosti zničí své starší sestře Cecilii (Keira Knightleová) vztah s jejím milencem Robbiem (James McAvoy). Robbie je na čtyři roky uvězněn a po propuštění mu další jeho životní plány naruší vypuknutí druhé světové války.

Ronanová, která momentálně natáčí další snímek na Novém Zélandu, se prý o své nominaci dozvěděla ve tři hodiny ráno. Podle zpravodajského serveru BBC News je dívenka „na vrcholu blaha“ a nemůže se dočkat slavnostního předávání.

Knightleyová a McAvoy, kteří byli za své výkony v Pokání nominováni na britské filmové ceny BAFTA, však prý úspěchy vycházející irské hvězdičce přejí. Podle McAvoye je Ronanová „neuvěřitelně talentovaná“. Sám autor literární předlohy Ian McEwan prý herecký výkon mladé Irky označil za výjimečný.

Saoirse Ronanová se v roce 1994 narodila do rodiny irského herce Paula Ronana a jeho ženy Moniky. Již jako devítiletá začala hrát v televizních seriálech. Momentálně na Novém Zélandu natáčí thriller The Lovely Bones (Překrásné kosti) režiséra Petera Jacksona.