Irglová má nominaci na Oscara za nejlepší píseň

Los Angeles - Irský hudební film Once, ve kterém hraje jednu z hlavních rolí mladá česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová, byl nominován na americké filmové ocenění Oscar v kategorii nejlepší píseň. Do klání, jehož výsledky budou oznámeny 24. února, půjde s baladou Falling Slowly, kterou Irglová nazpívala s irským hudebníkem Glenem Hansardem. V Los Angeles to dnes oznámila americká Akademie filmových umění a věd.

Čeští tvůrci mohou v letošních cenách získat ještě další zlaté sošky. Vedle Markéty Irglové má dvě nominace za film Ratatouille i americký animátor s českými kořeny Jan Pinkava. Členové akademie navrhli Ratatouille na Oscara za nejlepší původní scénář.

Nejvíce nominací na Oscara získal snímek Tahle země není pro starý, který natočili bratři Ethan a Joel Coenovi, a drama Až na krev - oba snímky shodně po osmi nominacích. Za těmito snímky následuje se sedmi nominacemi právnický thriller Michael Clayton a britský film z druhé světové války Pokání. O titul nejlepšího filmu roku bude bojovat také komedie o těhotné dívce Juno.


Na nejlepší cizojazyčný film byl navržen rakouský snímek Ďáblova dílna líčící příběh padělatelské dílny v koncentračním táboře Sachsenhausen, který byl natočený podle knížky českého autora Adolfa Burgera. Spolu s ním jsou nominovány snímek Katyň o masakru Poláků za druhé světové války polského režiséra Andrzeje Wajdy, válečný snímek Beaufort izraelského režiséra Josepha Cedara, ruský film 12 a kazachstánský Mongol. Menzelova adaptace Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále se bohužel mezi nominované neprobojovala.

O Oscary pro nejlepšího herce se budou ucházet George Clooney (Michael Clayton), Daniel Day-Lewis (Až na krev), Johnny Depp (Sweeney Todd) Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah, V údolí Elah) a Viggo Mortensen (Východní přísliby).

Mezi herečkami byly nominovány Cate Blanchettová (Královna Alžběta: Zlatý věk), Julie Christieová (Daleko od ní), Marion Cotillardová (Edith Piaf), Laura Linneyová (The Savages, Divoši) a Ellen Pageová (Juno).
Nejlepším režisérem se stane někdo z pětice Julian Schnabel (Skafandr a motýl), Jason Reitman (Juno), Tony Gilroy (Michael Clayton), Joel a Ethan Coenovi (Tahle země není pro starý) a Paul Thomas Anderson (Až na krev).

Vydáno pod